مطالعه کیفی رودخانه کارون بازه گتوند– شوشتر در فصل تابستان با استفاده ازنشانگرهای زیستی ماکروبنتوزی

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 350

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

KMSU02_096

تاریخ نمایه سازی: 11 مرداد 1396

چکیده مقاله:

طی مطالعه حاضر به منظور شناخت ساختار اجتماعات ماکروبنتیک رودخانه کارون (بازه گتوند-شوشتر) نمونه برداری از بستر رودخانه در فصل تابستان و در 10 ایستگاه انجام شد. کلیه نمونه های رسوبات با استفاده از دستگاه گرب مدل ون وین با سطح مقطع 025/0 مترمربع و با 3 تکرار برای ماکروبنتوزها و یک تکرار برای آنالیز دانه بندی رسوبات و درصد مواد آلی و پارامترهای فیزیکی-شیمیایی دما، شوری، pH و DO به طور همزمان در فیلد اندازه گیری شد و آنالیز دانه بندی و درصد مواد آلی با استفاده از روش های استاندارد در آزمایشگاه انجام پذیرفت. براساس نتایج جمعا 4 رده از ماکروبنتوزها شامل حشرات، شکم پایان، دوکفه ای ها و کم تاران یافت شد که بیشترین تراکم در کل ایستگاه ها مربوط به شکم پایان با 168 فرد در 025/0 مترمربع و کمترین فراوانی مربوط به دو کفه ای ها با 25 فرد در 025/0 مترمربع بوده است. همچنین روابط آماری معنادار میان شاخص سیمپسون و فاکتورهایی همچون PH، اکسیژن محلول در آب و شوری آب در فصل تابستان موجود است (P<0.01). به طور کلی شاخص شانون نشان دهنده آلودگی در سطح متوسط (H=1.204) در فصل تابستان می باشد. شاخص سیمپسون نیز در این مطالعه بیشتر به سمت صفر میل (=0.403λ) کرده، توزیع فراوانی افراد بین گونه ها یکنواخت می باشد. بر اساس نتایج می توان رودخانه کرخه در بازه مورد مطالعه را به عنوان رودخانه ای با آلودگی متوسط بیان کرد این وضعیت می تواند ناشی از فعالیت های انسانی، توسعه صنعت و کشاورزی و همچنین افزایش اجتماعات انسانی حاشیه رودخانه باشد.

کلیدواژه ها:

رودخانه کارون (گتوند- شوشتر) ، اجتماعات ماکروبنتیک ، فاکتورهای فیزیکی- شیمیایی ، شاخص های شانون و سیمپسون

نویسندگان

نسرین بوستانی

دانشجوی کارشناسی ارشد آلودگیهای محیطزیست، گروه علوم محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان، اهواز، ایران.

سیدمحمدباقر نبوی

عضو هیات علمی گروه علوم محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان، اهواز، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • (1) بیضاپور، د.، 1376. بررسی روند اکوسیستم ها با استفاده ...
  • (2) حسین پور، ن.، 1374. بررسی منابع ماکروزئوبنتیک رودخانه های ...
  • (3) Andrew, S.Y. et.al. 1996. Macrofauna: Polychaetes, mollusks &amp; Crustacean. ...
  • (4) Habit, E.; Carlos, B.; Sergio, A.1990 Benthonic fauna of ...
  • (5) Rosa, Leonardo C.; Bemvenuti, Carlos E.2006. Temporal Variability of ...
  • نمایش کامل مراجع