تاثیر انواع خرابی بر شاخص ناهمواری بین المللی و ارایه در طرح روسازی به روش MEPDG

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: هشتمین همایش قیر و آسفالت ایران
  • کد COI اختصاصی: CAAM08_099
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 702
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر کاووسی

دانشیار،گروه راه و ترابری دانشگاه تربیت مدرس

مونا کربلایی مطلب

دانشجوی کارشناسی ارشد

چکیده

روش طراحی مکانیستیک تجربی MEPDG روشی برای تحلیل و طراحی راه ها می باشد. نرم افزار MEPDG با وارد کردن داده های آب و هوایی، ترافیک و مصالح روسازی، خرابی هایی مانند خرابی های خستگی، شیارشدگی و ناهمواری )بر اساسشاخص IRI ( را بوسیله مدل های تجربی کالیبره شده پیش بینی می کند، جهت کالیبراسیون ضرایب مدل ناهمواری راه ( IRI (، داده های خرابی و آب و هوا بوسیله نرم افزار SPSS بصورت خطی مدل می شود. همچنین این مدل ها با ضرایبپیش فرض آشتو مقایسه می شود. نتایج حاصل از بررسی پارامترهای فوق در تعدادی از پروژه های راهسازی استان مرکزینشان می دهد که ترک های پوست سوسماری و شیارشدگی بیشترین تاثیر و فاکتورهای آب و هوایی و میدانی تاثیرات کمتری بر ناهمواری راه ها دارند. همچنین نشان داده شده است که ضرایب پیش فرض آشتو در مدل جامع ارایه شده در اینروش برای سه محور مورد بررسی در استان مرکزی بدلیل تخمین غیر دقیق ناهمواری ها، مناسب نبوده و لازم است به صورت منطقه ای کالیبراسیون انجام شود و ضرایب مناسب برای آن حاصل گردد

کلیدواژه ها

شاخص ناهمواری راه، مدل MEPDG ، کالیبراسیون ضرایب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.