بررسی توصیفی-مقایسه ای عملکرد ژیوسنتتیک ها بعنوان محصولی نوآورانه در کنترل ترک های انعکاسی روکش آسفالتی با رویکرد تعمیر و نگهداری مطالعه موردی: ژیوتکستایل ها و ژیوگریدها

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 543

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCCPM03_179

تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1396

چکیده مقاله:

هنگامی که روکش آسفالتی جدیدی بر روی لایه روسازی ترک خورده اجرا می شود، ترک های موجود در روسازی قدیمی، پس از مدتی، به دلیل تمرکز تنش ناشی از بارگذاری و تغییر دما، شروع به گسترش و رشد در روکش جدید کردهو بر روی سطح نمایان می شوند و عملکرد روکش را تحت الاشعاع قرار می دهند. نفوذ ترک ها از لایه زیرین به لایه روکش را ترک انعکاسی می نامند. ترک های انعکاسی، نتیجه بارهای عمودی و افقی اعمال شده توسط چرخ وسایل نقلیهو حرکت آنها در طول ترک های موجود در روسازی ها و حرکت افقی قطعات آسفالتی در نتیجه تغییر دما می باشد. یکی از راه حل های ممکن برای پیشگیری و به تاخیر انداختن ترک های انعکاسی، تعمیر و تقویت روکش آسفالتی به وسیلهژیوسنتتیک ها می باشد. از طرفی، علاوه بر تعمیر، مساله نگهداری نیز مطرح می شود. هدف از این مطالعه، بررسی توصیفی-مقایسه ای تاثیر قرارگیری ژیوگرید و ژیوتکستایل در کاهش ترک های انعکاسی بوده است. این مطالعه، نتایجزیر را رقم زد: 1. استفاده از ژیوگریدها و ژیوتکستایل ها در لایه میانی روکش آسفالتی، باعث بهبود مقاومت در مقابل ترک های انعکاسی می شود. 2. نوع گسترش ترک ها در روکش آسفالتی، به نوع روسازی قدیمی ترک خورده )آسفالتییا بتنی( و قرار گیری ژیوگریدها و ژیوتکستایل ها در داخل روکش و درجه حرارت بستگی دارد. 3. قرار دادن ژیوگریدها و ژیوتکستایل ها در یک سوم ضخامت از کف روکش، باعث حداکثر عمر خدمت دهی در لایه روکش می گردد.

نویسندگان

افشین فیروزی بویاغچی

عضو هیات علمی گروه مهندسی و مدیریت ساخت دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

روح اله فردوسی سوچلمایی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی و مدیریت ساخت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

پیام گودرزی زاد

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی و مدیریت ساخت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

تکتم وحدانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی و مدیریت ساخت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :