انتخاب گونه گیاهی مناسب برای بازسازی معدن مس سونگون با مقایسه نتایج دو روش F.TOPSIS و F. AHP

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش بین المللی افق های نوین در علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: AHCONF01_088
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 586
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا افرادی

دانشجوی دکترای تخصصی مهندسی معدن ،واحد قایمشهر ،دانشگاه آزاد اسلامی ،قایمشهر ، ایران

ایرج علوی

دانشجوی دکترای تخصصی مهندسی معدن ،واحد قایمشهر ،دانشگاه آزاد اسلامی ،قایمشهر ، ایران

مهدیه مسلمی

دانشجوی ارشد مهندسی محیط زیست گرایش الودگی گروه منلبع طبیعی دانشگاه قایمشهر

چکیده

کاشتن گونههای گیاهی مناسب در هر مرحله از طرح بازسازی در این منطقه، هدف از این پژوهش است. چندین گونه گیاهی که در حوالی معدن مس سونگون توانایی رویش دارند، بهعنوان گزینهها مورد بررسی قرارگرفت.روش بررسی در این تحقیق،انتخاب گونههای گیاهی بر اساس عاملهای اولیه که نوع استفاده مجدد از زمین معدنکاری، شرایط اقلیمی منطقه مورد بررسی، جنس و طبیعت خاک هستند،  است. بعد از آن، اولویت بین گونههای انتخاب شده بر حسب عاملهای ثانویه که چشمانداز منطقه، مقاومت در برابر بیماریها و حشرات، قدرت  و چگونگی رشد، در دسترس بودن گیاه، بازدهی اقتصادی، حفاظت ازخاک و ذخیره سازی آب،  جلوگیری از انواع آلودگیها هستند، با دو مدل تصمیمگیری چند معیاره تعیین شده است. این مدل با روش تحلیل سلسله مراتبی فازی و روش شباهت به گزینه ایده آل فازی در معدن مس سونگون ایران اجرا شده است. نتایجحاکی از این است که  از میان  گونههای افرا، سیاه تلو، ون، زرشک، آلوچه وحشی، بلوط، گیاه برتر در هر دو روش، درخت افرا است. AHP فازی نیاز به محاسبات بیشتر و پیچیده تر از TOPSIS فازی دارد. مقایسه زوجی معیارها و گزینهها در AHP فازی ساخته شده است، درحالیکه هیچ مقایسه زوجی در TOPSIS فازی وجود ندارد. روش شباهت به گزینه ایده آل فازی در درخت تصمیم یک طبقهای، خوب کار میکند، در صورتی که روش تحلیل سلسله مراتبی فازی برای سلسله مراتب گسترده مناسبتر است.

کلیدواژه ها

محیط زیست، گونه گیاهی، معدن مس سونگون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.