مطالعه اثر استفاده از نمکها ی آن یونی در دوره خشکی بر رخداد بیماریهای متابولیک و شاخها ی بیوشیمیایی سرم گاو شیری

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: پانزدهمین کنگره دامپزشکی ایران
  • کد COI اختصاصی: THVC15_605
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1039
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی نعمتی

حسام الدین سیفی

مهرداد مهری

نیما فرزانه

چکیده

تب شیر یکی از مهمترین بیماریهای متابولیکی دام می باشد که سالانه هزینه های هنگفتی را بر صنعت گاو شیری وارد می کند . تب شیر بیماری است که حتی در صورت درمان نیز دام را مستعد رخداد عوارض ثانو یه ی ز یادی می کند . امروزه اضافه کردن نمکها ی آن یونی به جیره قبل از زا یش دامها به عنوان روشی مرسوم و سودمند شناخته می شود . پژوهش حاضر جهت ارزیابی اثرات استفاده از جیره ها ی آن یونی در دوره پیش از زا یش بر رخداد بیماری تب شیر و سا یر بیماریهای وابسته به زا یمان و همچنین بررسی اثرات استفاده از نمکها ی آن یونی بر مقاد یر متابولیتها ی خون طراحی گردید . در یک دوره 9 ماهه تعداد 60 گاو در دو گ روه تقسیم گردیدند . به یک گروه در دوره 21 روزه قبل از زا یمان جیره محتو ی نمکه ای آن یونی و به گروه مقابل جیره معمولی دامها ی خشک داده شد . از هر گاو در طی 4 مرحله نمونه گیری خون و ادرار در روزهای -21 ، -14 ، +3 و +21 صورت گرفت . در نمونه ها ی خونی اخذ شده متابولیتهایی چون کلسیم، فسفر، منیزیوم، کلر، کلسترول، اوره، کرات ینین، پروتئین تام، آلبومین، سد یم، پتاسیم، AST ، BHB ، NEFA ، pH و بیکربنات خون مورد ارزیابی قرار گرفت . هر گاو نیز به لحاظ رخداد بیماریها تا 4 ماه تحت بررسی قرار گرفت . در این بررسی مشاهده گردید احتمال ابتلا به بیماری تب شیر در گاوهای گروه شاهد بیش از 5 برابر گاوها ی گروه تیمار می باشد . همچنین مشاهده شده احتمال حذف گاوها ی گروه شاهد بیش از 2 برابر گاوهای گروه تیمار می باشد . در این بررسی همچنین اختلاف معنادار ی ) p< 0/05) بین مقاد یر کلسیم، آلبومین و AST خون در نمونه های اخذ شده در روز 3 پس از زایش مشاهده گردید . مقادیر کلسیم و آلبوم ین در گروه تیمار و مقادیر AST در گروه شاهد بالاتر بود .

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.