تحلیل جامعه شناختی باورهای فرهنگی بومی با توسعه مشارکتی منطقه روستایی کهمان شهرستان سلسله

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس جهانی روانشناسی و علوم تربیتی، حقوق و علوم اجتماعی در آغاز هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: PESLS01_192
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 289
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سامان یوسفوند

دکتر جامعه شناسی توسعه اجتماعی دانشگاه تهران

آتوسا محمدی مزینانی

دانشجوی دکتری جامعه شناسی گروههای اجتماعی دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات

چکیده

هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل جامعه شناختی باورهای فرهنگی بومی با توسعهمشارکتی در منطقه روستایی کهمان می باشد. بدین منظور سعی شده است کهاز یک چارچوب مفهومی تلفیقی ادبیات توسعه و مشارکت در قالب سهپارادایم (توسعه، ضد توسعه و پساتوسعه) استفاده شود؛ در واقع در اینپژوهش از رهیافتی تلفیقی (چندبعدی سازی) از طریق انجام مطالعه اکتشافیو سپس انجام پیمایش میدانی و نهایتا جهت تعمیق نتایج از فنون گردآوریرهیافت کیفی (مصاحبه، بحث گروهی متمرکز و مشاهدات محقق) بهره گرفتهشده است. جامعه آماری پژوهش شامل خانوارهای ساکن روستاهای منطقه کهمانشهرستان سلسله است که 404 سرپرست خانوار مورد مصاحبه قرار گرفتند. دربخش کیفی نیز با کمک گرفتن از نمونه گیری هدفمند و نظری؛ و انجام 26مصاحبه و برگزار کردن چهار گروه پنج نفره جهت بحث گروهی متمرکز؛ اشباعنظری حاصل شد. نتایج حاکی از آن است که باورهای فرهنگی بومی (جهت گیریارزشی دینی، خانواده گرایی، طایفه گرایی، اعتماد اجتماعی، تمایل بهفعالیت جمعی و گروهی) مبنایی مناسب جهت توسعه مشارکتی می باشند بهبیان دیگر عناصر مذکور برعکس دیدگاه تیوریپردازان نوسازی و پژوهشگراناین حوزه محرکی برای توسعه مشارکتی در منطقه روستایی کهمان هستند؛ ودر نهایت میتوان نتیجه گرفت که دلایل ناکارآمدی و توسعه نیافتگیاجتماعات با سازوکارهای سنتی را لزوما نه در بافت اجتماعی آنها بلکهبایستی در عوامل دیگری از جمله؛ غلبه گفتمانهای غیر مشارکتی توسعه ونگرش توسعه دولت محور و همچنین نگاه سخت افزارانه کارگزاران توسعه(دولت ها)، جستجو نمود.

کلیدواژه ها

توسعه مشارکتی، باورهای فرهنگی بومی، پساتوسعه، روستاهای کهمان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.