بررسی میزان وقوع بیماری تب مالت در شهرستان بابل از سال 1393 الی 1395

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی بیماری های مشترک بین انسان و دام
  • کد COI اختصاصی: ZOONOSES01_142
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 583
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمد حسینی

استادیار گروه پاتوبیولوژی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران

مولود اسلامی

کارشناس علوم ازمایشگاهی، معاونت بهداشت، بابل، ایران

امیرحسین مشرفی

باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران

علیرضا نصیری

باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران

چکیده

جنس بروسلا شامل باکتریهای گرم منفی، کوچک، هوازی، دوستدار دیاکسیدکربن، غیر متحرک و فاقد هاگ هستند. گونههای این جنس، بیماریزای درون سلولی بوده و میتوانند در فاگوسیتها زنده بمانند و در برابر تخریب مقاومت کنند. باکتریهای این جنس عاملبیماری تب مالت یا بروسلوز در انسان هستند که ازجمله خطرناکترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام محسوب میشود. گونههای بروسلا در جمعیت دامی موجب افت تولید شیر، سقط جنین، تاخیر در باروری و عقیمی و نازایی میشوند. لذا هم از نظر اقتصادی و هماز نظر بهداشتی حایز اهمیتاند. مخازن بروسلوز در ایران، گوسفند، بز، گاو و شتر می باشند، که با توجه به مصرف فرآوردههای آنان توسطاقشار مختلف جامعه، هرکدام از گونهها در صورت آلودگی میتواند منبع بالقوهای برای ابتلای انسان به تب مالت باشند. از علایم شایع اینبیماری می توان به تب و لرز، تعریق فراوان، سردرد، درد عمومی بدن، ضعف، بی اشتهایی، کمردرد، کاهش وزن و سرفه خشک و در مواردشدید آرتریت، بزرگی غدد لنفاوی، بزرگی طحال، کبد وضایعات پوستی و حتی تامپوناد قلبی می توان اشاره کرد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اپیدمیولوژی بیماری تب مالت در شهرستان بابل از سال 1393 الی 1395 بوده است. در مطالعه حاضر بیماران ارجاعی به مرکز واکسیناسیون و بهداشت شهرستان بابل از تاریخ 26 / 11 / 93 تا 24 / 9 / 95 از نظر ابتلا به بروسلوز انسانی مورد بررسی قرار گرفتند. از این بین 62 نفر آلوده به تب مالت شناسایی شدند که 45 / 56 % زن و 55 / 43 % مرد بودند که با توجه به موقعیت شغلی زنان خانهدار قابل توجیه است. ارتباط معنا داری بین ابتلای به بیماری و محل سکونت، جنس و سن مشاهده نشد. پیشگیری و کنترل این بیماری تنها با کنترل آن در جمعیت دامی امکان پذیر است اما با این حال با انجام توصیههای بهداشتی همچون عدم مصرف فرآوردههای لبنی غیرپاستوریزه میتوان تا حد زیادی آن را کنترل نمود. بنابراین انجام واکسیناسیون به موقع و منظم و همچنین اجرای برنامههای آموزش بهداشتی برای خانوادهها به منظور کنترل این بیماری یک نیاز اساسی است

کلیدواژه ها

تب مالت، اپیدمیولوژی، بیماری مشترک، بابل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.