مروری بر بیماری تب کیو و روش های تشخیص آن
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: نخستین همایش ملی بیماری های مشترک بین انسان و دام
- کد COI اختصاصی: ZOONOSES01_110
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 6844
نویسندگان
گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز
گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز
چکیده
تب کیو یک بیماری ریکتزیایی مشترک بین انسان و دام است که توسط انگل اجباری داخل سلولی تحت عنوان کوکسیلا بورنتی ) Coxiella brunetii ( ایجاد میگردد. این بیماری امروزه بصورت اندمیک در تمام دنیا )هر پنج قارهافریقا، امریکا، آسیا، اروپا و اقیانوسیه( مشاهده می شود و نیوزیلند تنها کشور با شیوع صفر میباشد. اگرچه ارگانیسم در حیوانات معمولا علایم بالینی مشخصی ایجاد نمی کند اما در انسان میتواند یک بیماری حاد عفونی با نشانههایی مشابهآنفلوانزا ایجاد نموده و در صورت عدم درمان منجر به التهاب ریه، هپاتیت، میوکاردیت و در نهایت مرگ به خصوص در بیماران با ضعف ایمنی یا سقط و مردهزایی در بانوان باردار گردد. بیماری یک آسیب شغلی برای انسانهای در تماس باحیوانات اهلی از جمله گاو، گوسفند و بزها )دامداران، دامپزشکان، کارگران کشتارگاهها(، افراد در تماس با محصولات لبنی و پرسنل آزمایشگاهها می باشد. انسان معمولا از طریق تنفس ذرات آلوده یا گرد و غبار حاوی میکروارگانیسم که ازطریق حیوانات آلوده پخش شدهاند مبتلا میگردد. کنههای آلوده در حفظ چرخه کامل این ارگانیسم بسیار اهمیت دارند. در ایران درگیری سرمی بزها به طور مشخصی از گاوها بیشتر گزارش شده است. در سال های اخیر روشهایتشخیصی از جمله روشهای سرولوژی ) ELISA ، میکروآگلوتیناسیون، رادیوایمونو اسی و غیره( و همچنین جستجوی ژنومی ) PCR ( منجر به افزایش انتشارات علمی مرتبط با تب کیو شده است. از آن جایی که این ارگانیسم در ادرار، مدفوع، شیر و ترشحات رحمی دفع می شود، مصرف محصولات لبنی خام می تواند یکی از منابع بالقوه ایجاد تب کیو در انسان باشند. واکسیناسیون حیوانات در گلههای درگیر، همینطور دامهای غیرآلوده نزدیک به آنها میتواند از سقط و انتشار ارگانیسم در دام ها و در افراد در معرض خطر جلوگیری نماید و مصرف محصولات پاستوریزه لبنی در پیشگیری انسان ها توصیه می گردد.کلیدواژه ها
کوکسیلا بورنتی، تب کیو، بیماری مشترک، سرولوژی، PCRمقالات مرتبط جدید
- دانش بوم شناختی سنتی گالش های مازندران در ارتباط با حفاظت از درختان و درختچه -های جنگل های هیرکانی (مطالعه موردی منطقه لفور)
- بررسی اثر ضدباکتریایی دو محصول اسیدیفایر داخلی و خارجی بر روی برخی باکتریهای بیماریزای طیور
- تعیین غلظت عناصر معدنی پرنیاز و کم نیاز در مایع شکمبه ریز کپسوله شده با هیدروکلوئیدهای آلژینات سدیم و کیتوزان
- بررسی امکان کاربرد میکروگانیسم های پروبیوتیک در جیره غذایی به منظور افزایش راندمان تولید در کارگاه های تکثیر و پرورش ماهیان زینتی
- بررسی اثر ضدویروسی عصاره متانولی سرخارگل در کنترل ویروسVZV
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.