حقوق بنیادین بشر و مکانیزم های تضمین آن در قوانین کیفری ایران
محل انتشار: نخستین کنفرانس سراسری حقوق و مطالعات قضایی
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,639
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
LLSC01_022
تاریخ نمایه سازی: 8 اردیبهشت 1396
چکیده مقاله:
برای اجرای مقررات حقوق بشر در عرصه بین المللی و در نظام داخلی، توجه به درک فرایند نظارت اصلی اساسی و کلیدی میباشد. در ادبیات حقوقی نظارت بر اجرای مقررات حقوق بشر، در سه حوزه کارکرد توسعه ایی(وضوح و توسعه قواعد و مساله تفسیر حقوقی )، کارکرد بررسی(کسب اطلاعات راجع به اجرای واقعی تعهدات حقوق بشری) و کارکرد جبرانی(جبران آثار و ممانعت از تکرار نقض) قابل تبیین است. در نظارت بر اجرا ی حقوق بشر، روشهایی بین المللی ای وجود دارد که عبارتند از آیین گزارش دهی (با تاکید بر سیستم گزارش دهی میثاق حقوق مدنی و سیاسی) و آیین شکایتی )با تاکید بر سیستم شکایت فردی در نظام اروپایی حقوق بشر(. با این وجود در اجرای قوانین حقوق بشر موانع و چالشهایی نیز وجود دارد که درباره علت این موضوع میتوان هم به عوامل داخلی و هم عوامل خارجی اشاره کرد. تبیینهای داخلی در این باره به مسایلی همچون فقر ، تنشهای قومی، حکومت اقتدارگرا توجه میکند. برخی از مشکلات داخلی کشورهای در حال توسعه در این باره در استعمار ریشه دارد. در توض یح عوامل خارجی نیز میتوان به حمایت قدرتهای بزرگ از نظامهای دیکتاتوری و به ویژه در دوران جنگ سرد و همچنین نظام اقتصادی جهانی اشاره کرد. بسیاری بر این باورند که این نظام به شیوه ای جانبدارانه بر ضد کشورهای درحال توسعه عمل میکند و بنابراین از توانایی این کشورها در ایجاد نهادهای لازم برای حفاظت از حقوق بشر میکاهد. بر خلاف رویکرد بسیاری از کشورها بر ضد نظام جمهوری اسلامیایران در ارتباط با اجرای قوانین حقوق بشر، در قانون اساسی جمهوری اسلامیایران با وضع اصولی از جمله اصول 38 ،39 ،19 ،بند 9 اصل 3 ،22 ،32 و 33 احترام به حقوق بشر مورد توجه قرار گرفته است.
کلیدواژه ها:
حقوق بنیادین بشر ، مکانیزمهای تضمین اجرا ، قوانین کیفری ایران ، حوزه کارکرد توسعه ایی ، حوزه کارکرد بررسی ، حوزه کارکرد جبران ی ، آی ین گزارش دهی ، آیین شکایتی
نویسندگان
سمیرا علی پور
دانشجو کارشناسی ارشد حقوق جزاو جرم شناسی واحد بین الملل بندر انزلی دانشگاه آزاد اسلامی بندر انزلی ایران
رضا پرستش
عضو هیات علمی دانشگاه گیلان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :