ارزیابی اثرات محیط زیستی احداث سد به روش های چک لیست و ماتریس (ICOLD مطالعه موردی: سد ژاوه)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس علوم، مهندسی و فناوری های محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CESET02_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1507
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه سعادت

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

شهرزاد بوذری

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

سعید کریمی

استادیار گروه برنامه ریزی محیط زیست، دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

چکیده

در کشورهای در حال توسعه همچون ایران، تقاضا برای آب از سوی شهرها و صنایع تحت تاثیر رشد سریع اقتصادی، رو به افزایش است. علاوه بر آن قرارگیری کشور ایران در کمربند خشک و نیمه خشک جهانی و چالش دیرینه آن با کمبود آب مزید بر علت می باشد. احداث سد به عنوان یکی از روش های مرسوم که دارای آثار و پیامدهای محیط زیستی زیادی نیز می باشد، جهت بهره-برداری از منابع آب حوزه های آبخیز در چند دهه اخیر مورد توجه سیاستمداران قرار گرفته است. در این راستا ارزیابی آثار محیط-زیستی (EIA) به عنوان ابزاری در جهت کاهش اثرات و پیامدهای مذکور مورد استفاده قرار می گیرد. EIAعمدتا با نگاهی فرایندی به فعالیت ها در دو فاز احداث و بهره برداری از سد، به ارایه راهکارهای کاهشی آثار و پیامدها می پردازد. در این پروژه اثرات محیط زیستی مثبت و منفی سد ژاوه به دو روش چک لیست و ماتریس آیکولد پیش بینی و مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از ماتریس آیکولد نشان می دهد بیشترین آثار مثبت پروژه مربوط به اثرات اقتصادی- اجتماعی است که حاکی از نقش به سزای این طرح در توسعه اقتصادی- اجتماعی منطقه مذکور است. از سوی دیگر وجود بیشترین تعداد اثرات منفی بیولوژیکی، اثرات مخرب محیط زیستی این پروژه را تایید می کند. همچنین نتایج بدست آمده از روش چک لیست بیان کننده آن است که بیشترین اثرات اجرای پروژه به صورت دایمی و دارای دامنه اثر مستقیم بر محیط زیست منطقه می باشد. در انتها نیز برخی فعالیت ها و اقدامات اصلاحی که می توان جهت کاهش اثرات محیط زیستی پروژه سد به کار گرفته شود، پیشنهاد شده است.

کلیدواژه ها

ارزیابی اثرات محیط زیستی، احداث سد، چک لیست، ماتریس آیکولد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.