تحلیل مقایسه ای مدلی مفهومی از تاب آوری اقتصادی در عرصه اجتماع و ارایه مدل مفهومی مقاوسازی اقتصادی بر اساس اندیشه های مقام معظم رهبری
محل انتشار: دهمین کنگره پیشگامان پیشرفت
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 509
فایل این مقاله در 31 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
KPIP10_072
تاریخ نمایه سازی: 6 اردیبهشت 1396
چکیده مقاله:
ادبیات تاب آوری و خصوصا تاب آوری اقتصادی در چند دهه گذشته گستره نظری و کاربردی قابل توجهی یافته و انواع مدل ها و چارچوب های مفهومی در سطوح سازمانی، اجتماعی و ملی سعی در مقاوم سازی اقتصادها داشته اند. اقتصاد ایران نیز در دو دهه اخیر حسب پویایی های درون زا و همچنین چالش ها و شوک های بیرونی وارده بر آن، بیش ازپیش رو به مقاوم سازی اقتصادی آورده که این مهم را با مطالبه و ابلاغ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری (حفظه الله) و گفتمان نخبگانی و مردمی حاصل از آن، شاهد هستیم.حال پرسش اصلی این است که آیا مدل ها و چارچوب های نظری موجود در ادبیات علمی تاب آوری اقتصادی به ویژه مدل هایی که با تاکید بر عرصه اجتماع از ابعاد جامعی برخوردارند، از سازگاری لازم با اندیشه مقام معظم رهبری (حفظه الله) و سیاست های کلی ابلاغی از سوی ایشان برخوردار هستند یا خیر ؛ برای حصول به پاسخ، با اتخاذ روش های توصیفی-تحلیلی و اسنادی-کتابخانه ای، ضمن مروری بر ادبیات علمی تاب آوری اقتصادی با تاکید بر عرصه اجتماع، مدل P.E.O.P.L.E.S. به عنوان مدل مختار، انتخاب شد. همچنین با استفاده از روش نظریه داده بنیاد و کدگذاری 40 مورد از سیاست های کلی نظام، مدل مفهومی تاب آوری و مقاوم سازی اجتماعی-اقتصادی بر اساس اندیشه مقام معظم رهبری (حفظه الله) ، استخراج گردید. در نهایت از تلفیق و تجمیع دو مدل مفهومی P.E.O.P.L.E.S. و مدل مفهومی برآمده از سیاست های کلی، مدل نهایی تحت عنوان مدل مقاوم سازی اقتصادی-اجتماعی ، ارایه شد که می توان آن را ویرایش ارتقاءیافته و بومی شده ای از مدل P.E.O.P.L.E.S. دانست، به نحوی که این مدل مفهومی به دست آمده شامل هفت بعد توسعه و پیشرفت اقتصادی، زیرساخت های فیزیکی و اطلاعاتی-ارتباطاتی، مباحث جمعیتی، مسایل و امور فرهنگی/اجتماعی، مباحث اجرایی-تقنینی، توسعه و تحول آموزش، علم و فناوری، منابع طبیعی، زیست محیطی و اکولوژیکی، و 204 مولفه می باشد. در پایان و به عنوان ماحصل سیاستی مدل مذکور، دلالت های سیاستی مدل در دو قالب دلالت های شکلی و دلالت های محتوایی ارایه شد و پیشنهاداتی جهت توسعه و تکمیل مدل ذکر گردید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
یاسر سلیمانی
دانشجوی دکتری علوم اقتصادی، کارشناس و پژوهشگر گروه مطالعات اقتصادی مرکز تحقیقات دانشگاه امام صادق(ع)
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :