مزایای تخمیر حالت جامد گیاه خشک علف گندمی با قارچ صدفی جهت تغذیه نشخوار کنندگان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنگره علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF03_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 641
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیررضا صفائی

استادیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور - سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

حسن فضائلی

استاد موسسه تحقیقات علوم دامی

چکیده

هدف از تحقیق بررسی مزایای کشت قارچ صدفی بر روی گیاه خشک علف گندمی در شرایط آزمایشگاهی و پایلوت ( سالن کوچک کشت قارچ ) جهت استفاده در تغذیه دام بود. ابتدا علف خشک گندمی از مراتع اطراف کرج جمع آوری گردید. سپس علف جمع آوری شده در آزمایشگاه آسیاب ( 1 میلیمتر ) و در 20 بشقابک آزمایشگاهی ( به میزان 5 گرم در هر بشقابک ) ریخته و پس از استریل شدن با بخار آب بذر قارچ بر روی آن کشت داده شد. میزان و سرعت گسترش قارچ بعد از گذشت72 ساعت بررسی شد و با توجه به سرعت رشد قارچ، کشت آن در مقیاس پایلوت مورد تأیید قرار گرفت. در این مرحله علف مزبور با آب جوش استریل و بعد از 24 ساعت با اسپان قارچ ( به نسبت 3 درصد وزن بستر ) تلقیح و در کیسه های پلاستیکی 10 کیلوگرمی ( به ابعاد 100*30 سانتیمتری ) ریخته و بصورت دو طبقه ( 4 ردیف 20 کیسه ای ) در اتاق کشت آویزان شد. بعد از گذشت سه الی چهار روز، تیغ زنی کیسه ها بصورت نواری ( 80*10 سانتیمتری ) انجام گرفت. در طول 2 الی 3 هفته، مرحله میسیلیوم دوانی تکمیل شد، به نحوی که تمام اطراف کیسه ها سفید شدند. سپس میوه های قارچ در مراحل مختلف چیده و توزین گردید. جهت تعیین ارزش غذایی قارچ، نمونه هایی از بستر ( 20 کیسه ) و میوه ( 10 کیلوگرم ) بصورت تصادفی تهیه و در محیط آزمایشگاه با جریان تهویه خشک شدند. نتایج حاکی از آن بود که میوه قارچ تصادفی پروتئین، چربی، مواد معدنی و فیبر مناسب بوده که می تواند به عنوان یک منبه غذایی برای انسان دارای اهمیت باشد. میزان تولید میوه قارچ صدفی با استفاده از بستر علف گندمی نسبت به بستر کاه گندم و جو، در حدود 40 درصد افزایش نشان داد. به نظر می رسد دلیل اصلی این افزایش محصول مربوط به بیشتر بودن مواد مورد نیاز قارچ صدفی در علف گندمی نسبت به کاه گندم و جو باشد. همچنین نتایج تجزیه شیمیایی بستر باقیمانده، نشان داد که به لحاظ ارزش غذایی، این بستر قابل استفاده در تغذیه حیوانات نشخوارکننده می باشد.

کلیدواژه ها

ارزش غذایی، عمل آوری بیولوژیکی، قارچ صدفی، علف گندمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.