تحلیل و سطح بندی شاخصهای حمل و نقل و ارتباطات استانهای ایران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پانزدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک
  • کد COI اختصاصی: TTC15_107
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 739
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل شعبانی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه یزد

یعقوب کمائی زاده

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه یزد، مدرس دانشگاه

ذبیح الله ذکاوت

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی یاسوج

چکیده

یکی از مهمترین مظاهر توسعه در هر کشوری میزان برخورداری از زیر ساختهای حمل و نقل و ارتباطات میباشد. پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل عاملی به سطح بندی استانهای کشور بر اساس تقسیمات کشوری سال1331 به لحاظ میزان برخورداری از شاخصهای حمل و نقل و انبارداری و ارتباطات میپردازد. ابتدا داده های مورد نیاز شامل 32 شاخص در زمینه حملونقل، 11 شاخص در زمینه انبارداری و 31 شاخص در زمینه ارتباطات جمعآوری و پایگاه داده تشکیل شد، سپس شاخصها در دو گروه حمل و نقل و انبارداری و ارتباطات تقسیم بندی، شاخصهای گروه حملونقل و انبارداری در هفت عامل و شاخصهای گروه ارتباطات در چهار عامل تقلیل یافتهاند. در نهایت با استفاده از امتیاز عاملی هر استان، استانها در پنج دسته بسیار توسعه یافته، توسعه یافته، متوسط، محروم و بسیار محروم رتبه بندی شدهاند؛ و درجه برخورداری استانها بر روی نقشه نشان داده شده است. نتایجحاصل از پژوهش بیانگر این است که در زمینه حملونقل و انبارداری استانهای اصفهان،خوزستان ، کرمانشاه، تهران و فارس بسیار توسعه یافته و استانهای اردبیل، ایلام، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، یزد، قم، خراسان جنوبی و سمنان در رده بسیار محروم قرارگرفتهاند. در زمینه برخورداری از ارتباطات نیز استانهای تهران، اصفهان،خوزستان، سیستان و گیلان بسیار توسعه یافته و استانهای ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، قم و خراسان جنوبی در رده بسیار محروم قرارگرفتهاند.

کلیدواژه ها

حمل و نقل و انبارداری، ارتباطات، توسعه، تحلیل عاملی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.