شناسایی و بررسی تغییرات کانیهای رسی سازندهای پابده و گورپی در میدان کارون به منظور پیشبینی و رفع مشکلات ناشی از حضور ترکیبات خاص رسی

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 407

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RSTCONF03_147

تاریخ نمایه سازی: 6 بهمن 1395

چکیده مقاله:

هدف از این پژوهش شناسایی و بررسی تغییرات کانیهای رسی سازندهای پابده و گورپی در میدان کارون ه منظور پیشبینی و رفع مشکلات ناشی از حضور ترکیبات خاص رسی و کاهش هزینههای عملیات حفاری با بهینه کردن شرایط سیال حفاری است. مشکلات حفاری سازندهای پابده وگورپی درمیادین نفتی، لزوم مطالعه و بررسی این دو سازند را با اهمیت میسازد. بررسی تغییرات شیمیایی و کانیهای رسی این دو سازند در میدان کارون واقع در بخش شمالی حوضه فروافتادگی هدف اصلی مطالعه کنونی است. نتایج نشان داد که نوع کانیهای رسی اغلب عبارت بودند از: ایلیت، مونت موریلونیت، کانی لایه مخلوط وکائولینیت. اصولا دلیل فعالیت کانیهای رسی، ظرفیت تبادل کاتیونی آنهاست. هرچه ظرفیت تبادل کاتیونی رسها بیشتر باشد، احتمال واکنش شیمیایی بین گل حفاری و رس بیشتر خواهد بود. از مقایسه جداول این نتایج بدست می اید که درصد کانی های انبساط پذیر در میدان مارون بیشتر از میدان کارون می باشد. همچنین نتایج نشان میدهند که وجود کانیهای رسی در میدان مارون نسبت میدان کارون و دیگر میادین سازندهای شیلی بیشتر است که بیشترین درصد ایلیت درمیدان مارون وجود دارد که از بالا به پایین افزایشی است و برعکس مونت موریلونیت کاهشی است و نشان میدهد با افزایش عمق مونت موریلونیت به ایلیت تبدیل میشود بعلاوه، درصد کانی کائولینیت در تمام میادین با افزایش عمق، کاهش مییابد که دلیل آن را میتوان ناشی ازتبدیل شدن به ایلیت دانست، آن هم به دلیل تغییرات حوضه رسوبی آن منطقه است همچنین می توان از نتایج استنباط کرد که بیشترین درصد کانی مونت موریلونیت در اعماق کم یافت میشود و در بین سازندهای آسماری، پابده وگوربی بیشترین درصد کانیهای مشکل ساز در قسمت پایین آسماری و بالای پابده یافت میشوند که کانی غالب در سازند گورپی، مونت موریلونیت میباشد.

کلیدواژه ها:

سازندهای پابده و گورپی ، میدان کارون ، XRD

نویسندگان

محمد طهماسبی

کارشناسی ارشد مهندسی نفت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد امیدیه،گروه مهندسی نفت،امیدیه

محمد آبدبده

دانشیار،دکتری زمین شناسی،دانشگاه آزاد اسلامی، واحد امیدیه،گروه مهندسی نفت،امیدیه

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • درویش‌زاده، علی، 1370، زمین‌شناسی ایران، تهران، نشر ایران. ...
  • قادری، عبدالواحد. محمدی، نیما1390، مقایسه کانی‌های رسی و نحوه توزیع ...
  • مقدسی، جمشید، 1393، ارزیابی شیل وبررسی عالیت کانی‌های رسی به ...
  • قاسم العسکری، محمد کمال _ 1387، اصول چاه پیمایی پیشرفته، ...
  • Anderson, R.L; Ratclife, I; Greenwell, H.C; Williams, P. A. (2010). ...
  • Sera, O., (1984). Fundamentals of Well-logging Interpretation, Elsevier, Amsterdam, p.413. ...
  • Bordenave, M.L, and Hegre, J.A., (2005). The influence of sections ...
  • Jeff, E; Arvind, P.(2005) AADE-05 -NTCE-03 , ...
  • Tucker, M., (1988). Techniques in sedimentology, BlackWell Scientific publ., p.1-44. ...
  • نمایش کامل مراجع