اثربخشی گروه درمانگری شناختی- رفتاری ( CBGT ) بر استرس و نگرانی از تصویر بدن، تاب آوری، خودکارآمدی و بهبود انعطاف پذیری شناختی زنان مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستماتیک (SLE)

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 625

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PSYCONGRESS09_095

تاریخ نمایه سازی: 6 بهمن 1395

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: بیماری لوپوس اریتماتوریسماتیک یک بیماری خود ایمنی مزمن با تظاهرات کلینیکی متعدد است که میزان بالایی از استرس را برای بیمار بهمراه دارد. افراد مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستماتیک رویکرد انعطاف پذیری در مواجهه با استرس نداشته و در به کارگیری مهارتهای تاب آوری و خودکارآمدی ضعف دارند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر گروه درمانگری شناختی- رفتاری بر کاهش استرس ادراک شده از تصویر بدن ، افزایش تاب آوری، خودکارآمدی و بهبود انعطاف پذیری شناختی زنان مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستماتیک انجام پذیرفت.مواد و روشها: در این پژوهش آزمایشی، 24 نفر از زنان مراجعه کننده به کلینیک های منتخب روماتولوژی شهر مشهد در سال 1393- 1394 که جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می داد، انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (گروه درمانگری شناختی- رفتاری) و کنترل گماشته شدند. قبل و بعد از انجام مداخلات، بر روی آزمودنی های هر دو گروه پرسشنامه های استرس و نگرانی از تصویر بدن (BICI)، تاب آوری کانر و دیویدسون، خودکارآمدی شرر، انعطاف پذیری شناختی (CFI)، رضایتمندی مراجع (CSQ) و شاخص بهبود کلی بالینی (CGI) اجرا شدند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری (MANOVA) در نرم افزار SPSS-19 با سطح معناداری 05/0 تجزیه و تحلیل شدند. همچنین درصدهای بهبودی مورد محاسبه قرار گرفتند.یافته ها: نتایج نشان داد که گروه درمانگری شناختی- رفتاری در مقایسه با گروه کنترل باعث ، کاهش معنادار استرس و نگرانی از تصویر بدن، بهبود بیشتر انعطاف پذیری شناختی (001/0P<) و افزایش تاب آوری وخود کار آمدی می شود (05/0(p>. آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل میزان رضایت از درمان و بهبودی کلی خود را بطور معناداری بالاتر ارزیابی کردند و درصد بهبودی آن ها در تمام متغیرهای پژوهش بیشتر از درصد بهبودی آزمودنی های گروه کنترل بود (001/0p<).نتیجه گیری: گروه درمانگری شناختی- رفتاری در کاهش استرس و نگرانی از تصویر بدن،افزایش تاب آوری وخودکار آمدی و بهبود انعطاف پذیری شناختی زنان مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستماتیک موثر است.

کلیدواژه ها:

گروه درمانگری شناختی- رفتاری ، انعطاف پذیری شناختی ، زنان مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستماتیک ، استرس و نگرانی از تصویر بدن ، تاب آوری ، خودکارآمدی

نویسندگان

حمید رادسپهر

روانشناسی بالینی کارشناس ارشد

عالمه ده نبی

پرستاری کارشناس ارشد ،علوم پزشکی سبزوار