بررسی، نیازسنجی و مکان یابی فضاهای فرهنگی در شهر زاهدان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی روانشناسی و مدیریت آسیب های اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: PSYCHOLOGY01_131
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 992
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا شجاعی فر

مدیر فرهنگی شهرداری زاهدان، کارشناس ارشد جغرافیا و مدیریت شهری

عبدالحمید بحرپیما

استادیار دانشگاه سیستان و بلوچستان

مریم شجاعی فر

فوق لیسانس آموزش بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ، کارشناس مسئول ارتقای سلامت مرکز بهداشت - زاهدان

کاظم غلامی

کارمند، دارای مدرک کارشناسی آسیب های اجتماعی

چکیده

امروز زندگی در شهرها با توجه به ساختار فضایی - کالبدی پیچیده مناسبت ها و فعالیت های اقتصادی - اجتماعی، تعمیق و گسترش تقسیم کار اجتماعی و اقتصادی و نیازهای فزاینده فرهنگی، فراغتی و اجتماعی شهروندان بیش از هر دوره دیگری وابسته به این گونه خدمات می باشد. لذا با توجه به نقش روزافزون این کار دلیل ها در نظام شهرنشینی، ضرورت جدیدی در روند برنامه ریزی شهری پدید آمده است و مسئله چگونگی پراکنش مراکز خدماتی و نحوه دسترسی به خدمات این گونه مراکز از اهمیت فزاینده ای برخوردار شده است. در شهر زاهدان که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت کم بود و توزیع ناعادلانه فضاهای فرهنگی به شدت احساس می شود. هدف این پژوهش ارائه الگوی مناسب برای مکان یابی خدمات فرهنگی در شهر زاهدان می باشد، روش تحقیق و پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از طریق مشاهده میدانی، منابع کتابخانه ای، سال نامه های آماری، مطالعه طرح های جامع و تفصیلی شهر زاهدان و غیره به دست آمده است. برای رسیدن به این هدف با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و به کمک مدل های تحلیل سلسله مراتبی AHP ، مدل هم پوشانی شاخص ها و غیره به بررسی توزیع فضایی فضاهای فرهنگی شهر زاهدان و مکان یابی خدمات جدید برای این شهر پرداخته ایم. یافته های تحقیق نشان می دهد که توزیع فضایی خدمات فرهنگی شهر زاهدان در وضع موجود بهینه نیست و با نارسایی مواجه می باشد و سیستم اطلاعات جغرافیایی با قابلیت ها و توانمندی های خود قادر به مکان گزینی بهینه مراکز خدمات شهری برای شهر زاهدان می باشد.

کلیدواژه ها

توزیع فضایی، فضاهای فرهنگی، سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS ، شهر زاهدان، مکان یابی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.