بررسی خاصیت مهار رادیکال آزاد DPPH اسانسهای زیره سیاه و ریحان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی دستاوردهای فن آورانه علوم و صنایع غذایی ایران
  • کد COI اختصاصی: CDSB01_066
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 414
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوشین مولاپور

گروه صنایع غذایی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران

سیده زهرا سیدالنگی

گروه شیمی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران

چکیده

اثرات سمی آنتی اکسیدان های مصنوعی از یک طرف و نگرانی مصرف کنندگان از ایمنی مواد غذایی و اثرات بالقوه افزودنی های مصنوعی در سلامت آن ها واستقبال از مواد افزودنی طبیعی از جانب دیگر، تمایل به استفاده از آنتی اکسیدان های طبیعی را بیشتر نموده است. در این پژوهش از اسانس های زیره سیاه و ریحان به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی استفاده می شود. در این پژوهش میزان مهار رادیکال آزاد DPPH، با روش Shimada و همکاران (1992) مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور، محلول هایی با غلظت های مختلف (300 -50 میکرو گرم در میلی لیتر) از تمامی غلظت های اسانس و نیز آنتی اکسیدان سنتزی BHT در حلال متانول تهیه شدند. روش آزمایش به این صورت بود که یک میلی لیتر از محلول متانولی DPPH (با غلظت 1/0 میلی مولار) به 3 میلی لیتر از هر تیمار افزوده و مخلوط حاصل هم زده شد. لوله های آزمایش به مدت 30 دقیقه در دمای محیط و در محلی تاریک قرار گرفتند. بعد از این مدت، میزان جذب نمونه ها در طول موج 517 نانومتر قرائت شد. نتایج نشان داد میزان فعالیت گیرندگی رادیکال آزاد DPPH با افزایش میزان غلظت اسانس های زیره سیاه و ریحان افزایش می یابد، بیشترین میزان مهار رادیکال آزاد مربوط به غلطت 100 میلی گرم در لیتر BHT بود که البته از لحاظ آماری با نسبت های مختلف اسانس در غلظت 100 میلی گرم در لیتر اختلاف معنی داری نداشت و کمترین میزان آن مربوط به غلظت 20 میلی گرم در لیتر اسانس ریحان بود که البته از لحاظ آماری با غلظت 20 میلی گرم در لیتر در نسبت های مختلف اسانس اختلاف معنی داری نداشت. نتیجه اینکه اسانس های زیره سیاه و ریحان دارای خاصیت مهار رادیکال آزاد DPPH هستند. در بین نمونه های حاوی اسانس، نسبت های مختلف اسانس در غلظت 100 میلی گرم در لیتر بالاترین خاصیت مهار رادیکال آزاد DPPH را از خود نشان دادند

کلیدواژه ها

آنتی اکسیدان، رادیکال آزاد DPPH، اسانس، زیره سیاه، ریحان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.