بررسی زبانی نسبت دوستی و ریاست در اندیشه سیاسی فارابی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCR-1-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 628
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی بحرانی

دانشجوی دکتری علوم سیاسی دانشگاه تربیت مدرس

ابوالفضل شکوری

استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

در این مقاله تلاش شده است تا با بررسی زبانی آثار فارابی، رابطه میان ریاست و دوستییا به بیان دیگر، میان شیوه حکومت (یعنی نوع نظام) و سبک روابط بین اشخاص، موردبررسی قرار گیرد. دوستی از جمله مقولاتی است که در تاریخ اندیشه سیاسی ، هموارهجایگاه ویژ های را به خود اختصاص داده است. این مقوله از دیرباز در یونان با مقولاتدیگری چون عدالت ، برابری و برادری، جزء فضائل انسانی محسوب می شده است و درساخت جامعه آرمانی مورد نظر اندیشمند سیاسی مورد توجه بوده است به نحوی کهدوستی و پولیس با یکدیگر پیوندی تنگاتنگ داشته اند. همچنین، ریاست به معنای تدبیر وهدایت یک جمع براساس یک نظام از پیش تعریف شده است که غایت آن، رساندن افرادتحت رهبری به مقصدی است که بر سر آن تآمل فلسفی شده است؛ با استفاده از روشهرمنوتیک مؤلف-زمینه اسکینر، در اندیشه سیاسی فارابی، می توان گفت که میان ریاستو محبت نسبت مستقیم و ارگانیک برقرار است. به دیگر سخن، ریاست مدینه فاضله وقتیمی تواند کارآمد و موفق باشد که در بین اتباع، اعضاء و طبقات مدینه رابطه دوستی حاکمباشد. از این منظر، رابطه دوستی یک رابطه یک طرفه نیست؛ دوستی رئیس نسبت به اتباعو به عکس و نیز دوستی اتباع نسبت به یکدیگر.

کلیدواژه ها

اندیشه سیاسی، دوستی، روش هرمنوتیک، ریاست، فارابی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.