گونه شناسی نقشمایه های چادرشب گیلان
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: نخستین همایش بین المللی هنر و صناعات در فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی با تاکید بر هنرهای روبه فراموشی
- کد COI اختصاصی: ACIICC01_092
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1245
نویسندگان
استادیار، دکتری پژوهش هنر، گروه پژوهش هنر دانشگاه مازندران
دانشجوی کارشناسی ارشد هنراسلامی گرایش نگارگری، موسسه آموزش عالی مارلیک نوشهر
چکیده
چادرشب نوعی پارچه رنگین و زیبای گیلان زمین – به ویژه در قاسمآباد رودسر – است که بر اساس آداب و رسوم دیرنه مردم آن دیار بافتهمی شود و به واسطه سنتی بودن در مناطق خاص خود دارای ارزش و اصالت ویژه ای می باشد. زنان روزگاران کهن گیلان با لطافت روحشان بهشتچشم را به تار و پود پارچه رسوخ دادند و رنگ در رنگ تنیدند و با عشقی به پهنای طبیعت زیبای گیلان پارچهای تهیه کردند رنگین و پرنشاط،آنها سینه به سینه آموختند، نقش زدند، گوشه گوشه بقچه های جهیزیه را با آن زینت کردن و نسل به نسل به یکدیدگر رنگ هدیه کردند.این پژوهش - که به روش توصیفی و تحلیلی و نیز با بهره گیری از روش گردآوری کتابخانه ای و میدانی (مشاهده و مصاحبه) انجام گردید – میکوشد تا در راستای گونه شناسی نقشمایه های چادرشب گیلان براساس فرم، رنگ، محتوا و عوامل تاثیر گذار بر شکل گیری آن - که به طور یقینتحت تاثیر فرهنگ عامه مردم منطقه میباشد - داده های جامعی را کسب نماید.پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که :1. چه عواملی در بوجودآوردن نقشمایه های چادرشب موثر بودند؟2. چگونه میتوان گونه های مختلف نقشمایه های چادرشب را در یک طبقه بندی علمی قرار داد؟و نیز در صدد اثبات این فرضیه می باشد که :1 . رفتار های اجتماعی، باورهای مردم، آداب و سنن، بوم و اقلیم زندگی هنرمند از جمله عوامل تاثیر گذار بر نقش مایه های چادرشب گیلان بوده اند.2 . با مطالعه تطبیقی بین نقشمایه و فرمها و عناصر موثر بر شکل گیری آنها، می توان به یک طبقه بندی علمی قابل قبول در خصوصنقشمایه های چادر شب گیلان دست یافت.نتیجه پژوهش حاکی از آن است که نقشمایه های چادر شب گیلان در قالب پنج گونه اساسی نقوش انسانی، حیوانی، گیاهی، اشیاء و انتزاعی قابلتقسیم بندی هستند و هر کدام همراه با رنگ های شاد توام با آرامش، گواه تاثیر پذیری ذهن خلاق بافندگان هنرمند از محیط حاکم بر جامعه وراوی علایق، عقاید و باورهای زنان گیلان از گذشته تا کنون می باشد.کلیدواژه ها
نقشمایه، چادرشب، دست بافته، گونه شناسی، گیلانمقالات مرتبط جدید
- حواس پرتی، عدم توجه به درس ، انزوا، اضطراب، کم رویی و اعتماد به نفس در دانش آموزان
- بررسی ، تحلیل و نقد آثار شاخص سینمایی محمد حسین مهدویان ( مطالعه موردی فیلم های آخرین روزهای زمستان ، ایستاده در غبار ، لاتاری و ماجرای نیمروز )
- ضرورت و اهمیت تئاتر در ایران
- جستجوی نگاه زن ستیزانه در سه گانه لورکا (عروسی خون، یرما و خانه برناردا آلبا) با تکیه بر آرا سیمون دوبووآر
- پالت رنگی در آثار وس اندرسون و رابطه آن با محتوا
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.