ارزیابی و پهنهبندی تکتونیک فعال بر اساس روش IRAT در بخش جنوبی در بخش جنوبی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی علوم زمین و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ESUD02_190
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 507
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیوان عزی مند

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی دانشگاه تهران

فرهاد قراباغی

دانشجوی کارشناسی ارشد مخاطرات طبیعی دانشگاه تهران

سعید ترشابی

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی دانشگاه تهران

چکیده

شناسایی تکتونیک و مورفوتکتونیک هر منطقه از دیدگاه کاربردی ومدیریت محیط نقش مهمی دارد. در این تحقیق با استخراج شاخصهای مورفولوژیک از مدل رقومی ارتفاع ، تکتونیک فعال و مخاطرات ناشی از آن در ناحیه ارزیابی شد. بدین منظور شاخصهای عدم تقارن آبراهه ، شیب پهنای دره به ارتفاع آن ، انتگرال هیپسومتریک، شاخص شکل حوضه، تقارن توپوگرافی عرضی حوضه و گرادیان طول رودخانه استفاده شده اند. مدل رقومی ارتفاع استخراج شده از تصاویر ASTER مدل رقومی ارتفاعی SRTM نقشههای زمینشناسی و توپوگرافی از داده های مورد استفاده در این مقاله می باشند. تجزیه وتحلیل دادهها و تهیه نقشههای خروجی در محیط نرمافزارهای 10.2 ARC GIS و 4.8 ENVI انجامشده اند.ارزیابی شاخص های ژئومورفیک منطقه و برآورد شاخص IRAT بیانگرمیزان نسبی تکتونیک فعال در بخش های غربی و جنوبی دریاچه ارومیه می باشند.در این میان حوضه های دیر علی چای 1.33 زولا چای 1.5 روضه چای 1.5 دارای بیشترین فعالیت تکتونیکی و زرینه رود 2.33 و باراندوز چای 2.17 دارای کمترین فعالیت تکتونیکی می باشند . تحلیل نتایج نشان دهنده این است که گرابن دریاچه ارومیه و ایجاد اختلاف سطح اساس در بخش غربی مهمترین عامل فعالیت تکتونیکی در سطح حوضه بوده است.در بخش های شمالی برخورد دو گسل ارومیه-زرینه رود و گسل شمال تبریز نیز عامل مهمی است که در فعالیت تکتونیکی موثر بوده است.

کلیدواژه ها

دریاچه ارومیه، شاخصهای مورفولوژیک، مورفوتکتونیک، مدل رقومی ارتفاع

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.