دولت اسلامی و آرمان حفظ محیط زیست

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: همایش اقتصاد اسلامی و توسعه
  • کد COI اختصاصی: IEDC01_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1973
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید فراهانی فرد

استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی

چکیده

دولت در نظام اقتصادی اسلام که مراد از آن، مجموعه دستگاه حکومتى اعم از قوّه مجریّه، مقنّنه و قضائیّه است، در ابعاد گوناگون نظام، وظایفى را به عهده دارد و در عبارتى کوتاه، مسؤول اداره امور مربوط به دین و دنیاى مردم و تحقّق اهداف نظام در چارچوب مبانى و اصول مقرر در شریعت است و در حوزه اقتصاد در سه بخش تولید، توزیع و مصرف، وظیفه برنامه‏ریزى و یاست‏گذارى، وضع قانون و نظارت بر اجراى قانون را بر عهده دارد.یکی از وظائف مهم دولت اسلامی حفاظت از محیط زیست طبیعی و ارتقاء جایگاه آن است. این مهم در دو محور صورت می‌پذیرد. محور اول استفاده بهینه ا زمنابع پایان پذیر و تجدید شونده است که این منابع و منافع آن را برای نسل‌های بعد هم حفظ می‌کند. محور دوم جلوگیری از تخریب و آلودگی منابع زیست‌محیطی است تشریع مالکیت دولتی و عمومی برای این منابع، دولت را در اجرای سیاست‌های زیست‌محیطی توانا ساخته است که بر طبق اصول پیش‌گفته بهره‌برداری از این منابع را به گونه‌ای خوبی برنامه‌ریزی کند تا ضمن حداکثر بهره‌وری ممکن عدالت درون نسلی و بین‌نسلی نیز رعایت گردد. تشریع قوانین الزامی و ارائه رهنمودهای اخلاقی در دو سطح فردی و اجتماعی و قرار دادن مکانیزم‌هایی جهت ضمانت اجرای این قوانین، حفاظات محیط زیست از آلودگی را محقق می‌سازد.در این مقاله با برشمردن مبانی و اهداف دولت در نظام اقتصادی اسلام، نقش دولت را در تحقق محیط زیستی سالم و قابل استفاده برای همه مردم اعم از مردم این نسل و نسل‌های بعد در دو محور آموزه‌های فردی و اجتماعی اسلام بررسی خواهیم کرد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.