تحلیل انسجام و هماهنگی انسجامی در مقامه مضیریه بدیع الزمان همدانی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوماهنامه جستارهای زبانی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_LRR-7-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 628
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مهدی مسبوق

دانشیار زبان و ادبیات عربی،دانشگاه بوعلی سینا،همدان، ایران

شهرام دلشاد

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات عربی،دانشگاه بوعلی سینا، همدان،ایران

چکیده

نظریه «زبان شناسی سیستمی-نقشی» مایکل هلیدی از مهم ترین نظریات زبان شناسی است که درچارچوب نقشگرایی،به شکلی سازمان یافته و منظم متون مختلف ادبی را تحلیل می کند. او در بخشی از این نظریه، از مولفه هایی سخن می گوید که یک متن منسجم باید از ان ها برخوردار باشد. سپس رقیه حسن با ارائه یک نظریه جداگانه، باعنوان «نظریه هماهنگی انسجامی» تکمیل کننده نظریه همسرش، مایکل هلیدی می شودبرخی منتقدان همچون زکی مبارک موسی سلیمان و ابن طقطقی معتقدند که مقامات به عنوان یکی از کهن ترین انواع روایی،از انسجام لازم برخوردار نیست، گرچه این نظر تاحدودی صحیح است وهدف آموزش زبان باعث شده که مقامه نویسان لازم برخوردار نیست. گرچه این نظر تاحدودی صحیح است و هدف آموزش زبان باعث شده که مقامه نویسان تاحدودی به انسجام و پیوستگی متنی و معنایی چندان توجهی نکنند، درمیان انبوه مقامات برخی ها از چنان انسجامی برخوردارند که با آثار روایی منسجم و درهم تنیده معاصر برابر هستند یکی از انها مقاممه مضیریه بدیع الزمان همدانی است که دراین نوشتار می کوشیم در پرتو نظریه هلیدی و نظریه تکمیلی رقیه حسن ،عواملم انسجام از قبیل دستوری واژگانی و پیوندی به همراه سایر ویژگی های هماهنگی انسجامی مانند زنجیره ها و تعامل بین زنجیره ها باعث انسجام اجزای این مقامه شده اند.

کلیدواژه ها

انسجام، هلیدی و حسن، مقامه، مقامه مضیریه، بدیع الزمان همدانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.