تحلیل محتوای کتابهای درسی تعلیمات اجتماعی دوره راهنمایی تحصیلی از منظر نوع رویکرد آموزش شهروندی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSR-2-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 997
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدتقی محمودی

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد

چکیده

این پژوهش به تحلیل محتوا و تصاویر کتابهای درسی تعلیمات اجتماعی در سه پایه اول، دوم و سوم راهنمایی در سال تحصیلی 89 - 1388 در ایران پرداخته است. هدف پژوهش مشخص کردن نوع رویکرد آموزش شهروندی موجود در کتابهای درسی تعلیمات اجتماعی بوده است. جامعه آماری کتابهای تعلیمات اجتماعی دوره راهنمایی تحصیلی است. نمونه کل جامعه آماری است. معیار توصیف آموزش شهروندی و واحد ثبت پاراگراف است. روش پژوهش تحلیل محتوا از نوع کمی است. این مقاله با تلفیق دیدگاههای مختلف برای تحلیل رویکرد کتابهای درسی از طبقه بندی زیر بهره می برد. شهروند قانون مدار: فردی فعال، مطیع قوانین، مسوول ب - شهروند مشارکتی: علاقه مند به مشارکت اجتماعی از دید فردی و همکاری در پیشرف جامعه و شهروند انتقادی ج - شهروند انتقادی بررسی منتقدانه ساختار اجتماعی اقتصادی سیاسی: علاقه مند به عدالت اجتماعی، با انگیزه برای تغییر اجتماعی. از تحلیل کتابهای درسی تعلیمات اجتماعی سه پایه دوره راهنمایی این نتیجه به دست آمد که بیشتر محتوای کتابها به آموزش شهروند قانون مدار با 45/5 درصد پرداخته است. آموزش شهروند مشارکتی با 36/06 درصد در مرتبه بعدی قرار دارد و آموزش شهروند انتقادی با 18/44 درصد کمترین نسبت را به خود اختصاص داده است. تعداد کل تصاویر کتابهای سه پایه 119 تصویر است که 65 درصد در کتاب پایه اول، 53 درصد در کتاب پایه دوم و 32 درصد در کتاب پایه سوم است. یکی از مسائل که مورد توجه رویکرد آموزش شهروند انتقادی است عدالت و برابری است. یافته ها نشان می دهد در پایه اول 53 درصد و کتاب دوم با 1/8 درصد و کتاب سوم 8/7 درصد تصاویر دارای نمادهای زنانه است. نداشتن فنون تاکید برای فهم پیام تصاویر کتاب یکی از نقدهای کتاب می باشد.

کلیدواژه ها

آموزش شهروندی، شهروند انتقادی، تحلیل محتوا، تحلیل تصاویر، تعلیمات اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.