پیش بینی سطح آب زیرزمینی حوضه آبریز تالاب قوروگول با استفاده از مدل سری زمانی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی زمین، فضا و انرژی پاک
  • کد COI اختصاصی: ATTITTDE01_272
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 665
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد زینال زاده

کارشناسی ارشد هیدروژئولوژی، دانشگاه تبریز

عطاالله ندیری

استادیار هیدروژئولوژی، دانشگاه تبریز

اصغر اصغری مقدم

استاد هیدروژئولوژی، دانشگاه تبریز

حسین نوروزی

کارشناسی ارشد هیدروژئولوژی، دانشگاه تبریز

چکیده

حوضه آبریز تالاب قوروگل یکی از منابع زیست محیطی بسیار مهم استان آذربایجان شرقی می باشد. با توجه به کاهش نزولات جوی طیچندین سال اخیر و به تبع آن کاهش سطح آب زیرزمینی و همچنین افزایش فشار استفاده از منابع مذکور، لزوم استفاده از روشی جهتپیش بینی وضعیت پیش روی آبخوان ضروری به نظر می رسد. هدف از این پژوهش بررسی کارایی تکنیک سری های زمانی در پیش بینیسطح ایستابی آب زیرزمینی منطقه قوروگول میباشد. بر اساس انتخاب نرمافزار SPSS از مدل ARIMA و مدل های جدید SimpleSeasonal و Winters Additive به دلیل قدرت پیش بینی بالا و دقت بیشتر برای پیش بینی سطح آب زیرزمینی استفاده گردید. به دلیل تغییرات شدید و نامنظم سطح آب زیرزمینی در اثر برداشت زیاد از منابع آب زیرزمینی، در برخی از پیزومترها مدل انتخاب شده نتایجضعیفی نسبت به سایر مدلها ارائه داد. با توجه به نمودار پیش بینی در ارتباط با روند سالیانه تغییرات، چنین نتیجه گیری می شود که روندسالانه ای که در گذشته بوده، در آینده نیز ادامه خواهد داشت؛ یعنی سطح آب این پیزومتر در هر سال، در طول شش ماهه اول روند نزولیو در شش ماهه دوم روند صعودی دارد. ناهمگن بودن سفره و استرس های وارده به آن مثل برداشت زیاد از آبخوان، می توانند دقتپیش بینی مدل را پایین بیاورند و باعث ضعیف بودن نتایج گردند.

کلیدواژه ها

قوروگول، آب زیرزمینی، سری زمانی، سطح آب، پیش بینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.