امکان سنجی احداث بندرخشک در منطقه آزاد ماکو

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک
  • کد COI اختصاصی: TTC14_143
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی خلیلی

دکترای مهندسی حمل و نقل، شرکت پرداراز، شهر تهران

مطهره مقیسه

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تهران، گرایش برنامه ریزی منطقه ای

چکیده

ضرورت ارتقاء کمیت و کیفیت در ترانزیت مناطق مرزی کشور بر کسی پوشیده نیست. در این میاناهمیت حمل ونقل دریایی از یک سو و محدودیت هایی که بنادر دریایی در توسعه خود دارند ازسویی دیگر، موجب خلق راهکار بندرخشک گردید . بندرهای خشک، مناطقی درون سرزمینی وواسطی میان مراکز تولید و جذب کالا و بندرساحلی محسوب می شوند. هدف از ایجاد این بندرهاپاسخگویی به گردش حمل و نقل پرظرفیت در نواحی دور از ساحل و کاهش تقاضای نیاز به استفادهاز اراضی حاشیه ساحل است. بندرآستارا و بندر انزلی از بنادر دریایی شمال ایران نیز، با قرارگیری پدر بافت متراکم شهری، برای افزایش حجم ترانزیت کالا، به خدمات بندرخشک نیازمندند.در این میان شهرستان ماکو ضمن نزدیکی به بنادرمذکور و نیز نزدیکی به بندر ترابزون ترکیه، درسرحد سه کشور ایران، ترکیه و آذربایجان بوده و با تبدیل شدن به منطقه ی آزاد و بهره مندی ازمزیت های تعلق گرفته به این مناطق همچون وجود گمرک، و با قرار داشتن در نزدیکی قطبصنعتی تبریز و برخورداری از واحدهای تولیدی، بعنوان گزینه ای برای احداث بندرخشک موردبررسی این پژوهش قرار گرفت. ارزیابی توان محدوده جهت احداث بندر طبق شاخص های مرتبط باوضعیت اقلیم و زمین، دسترسی به راه های ارتباطی و زیرساخت ها، موقعیت سوق الجیشی و وضعیتترانزیت کالا، انجام شد که بر طبق نتیجه حاصل از این ازریابی، منطقه آزاد ماکو برای احداثبندرخشک، از پتانسیل مناسبی برخوردار است.

کلیدواژه ها

ترانزیت منطقه ای، توسعه بنادر، بندر خشک، انواع بندرخشک، حمل و نقل ریلی، منطقه آزاد ماکو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.