استراتژی توسعه شهری با تأکید بر توانمندسازی محلات شهری مطالعه موردی: محله اکبرآباد یزد

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله آمایش جغرافیایی فضا، دوره: 5، شماره: 15
  • کد COI اختصاصی: JR_GPS-5-15_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 756
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود تقوایی

استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه اصفهان، ایران

حسین حسینی خواه

ژوهشگر دوره کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه اصفهان، ایران- مسئول مکاتبه

جبار علیزاده اصل

پژوهشگر دوره دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه اصفهان، ایران

چکیده

فرآیند استراتژی توسعه شهری به عنوان نظریه ای، رویه ای- محتوایی و به عنوان رویکردی نوین در برنامه ریزیشهری توسط سازمان ائتلاف شهرها در سال 1999 با هدف کاهش فقر، توسعهی پایدار و ارتقای مشارکت و ایجادحکمرانی خوب شهری مطرح گردید. در این میان یکی از محورهای اساسی CDS رویکرد محله محوری و توجه به محلات شهری بوده است. پژوهش حاضر با هدف استراتژی توسعهی شهری با تأکید بر توانمندسازی محله اکبرآباد یزدمی باشد. رویکرد حاکم بر پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و جامعه آماری تحقیق کل کاربری های ( 1090 ) موجود درمحله ی اکبرآباد است. روش پژوهش به صورت میدانی با استفاده از پرسش نامهی محقق ساخته می باشد و برای تحلیلو پردازش داده ها و برآورد کمبود سرانه کاربری های موردنیاز از سیستم اطلاعات جغرافیایی و برای تحلیل نقاط قوت،ضعف، فرصت و تهدید از مدل کیفی SWOT استفاده شده است. نتایج تحقیق حاضر نشان میدهد بین سرانهکاربری ها در وضع موجود با سرانه ی استاندارد در مقیاس محله ای اختلاف وجود دارد و هم چنین محله اکبرآباد باچالش ها و مشکلات زیادی روبرو است که از مهم ترین این چالش ها می توان به وضعیت نامناسب و در حال تخریبکاربری ها، نفوذناپذیری کوچه ها و معابر، از بین رفتن هویت محله ای و غیره اشاره کرد. در پایان برای ارتقای سطحکیفی محله، با توجه به کمبود بعضی کاربری ها در سطح محله و با توجه به سرانه استاندارد جهانی، کاربری هاییپیشنهاد و همچنین راهکارهایی ارائه شد.

کلیدواژه ها

استراتژی توسعه شهری، توانمندسازی محلات، SWOT، محله اکبرآباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.