بررسی ساختارهای شهری مطلوب زنان با تأکید بر امنیت، در شهر زابل

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله آمایش جغرافیایی فضا، دوره: 2، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_GPS-2-5_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 686
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدارحم بزی

دانشیار گروه جغرافیا دانشگاه گلستان- مسئول مکاتبه

بیت الله رضایی

دانشجوی جغرافیا دانشگاه زابل

چکیده

مشکلات و نابرابریهای خدماتی و اجتماعی ناشی از وضعیت نامناسب شهرنشینی، ضرورتبرنامه ریزی برای تأمین نیازهای مبرم گروه های جنسی و سنی مختلف، به خصوص زنان را ایجابمی کند و قطعاً ایجاد محیط شهری سازگار با روحیات زنان، سهم عمدهای در رفاه، بلوغ اجتماعی وتکامل شخصیتی آنان خواهد داشت. برنامه ریزان و طراحان شهری نباید در طراحی ساخت و بافت شهرصرفاً نگاهی مرد سالارانه داشته باشند، بلکه باید زمینه لازم برای آرامش، امنیت، رفاه، امکان بروز عقایدو برابری در برخورداری از امکانات را برای زنان جامعه نیز فراهم کنند تا زنان هم بتوانند در امور شهریمشارکت داشته باشند. تحقیق حاضر به دنبال بررسی و تحلیل وضعیت شهر زابل از لحاظ ساختارهایفیزیکی- کالبدی و مناسبسازی فضاهای شهری با توجه به نیازهای امنیتی زنان می باشد. در این راستا شاخص هایی از قبیل مبلمان شهری، فضاهای سبز، تجهیزات شهری و فضاهای تفریحی ورزشی که درارتباط با مناسب سازی فضاهای شهری برای زنان مطرح میباشد؛ از طریق پیمایش میدانی و تکمیلپرسشنامه و مدل ارزیابی مشارکت شهری یا همان PUA مورد بررسی قرار گرفته، سپس با شاخص هاو استانداردهای ملی و جهانی سنجیده شده است. علاوه بر این، بر اساس مطالعات انجام شده وبررسی های میدانی در شهر زابل الگوی مناسب سازی فضاهای شهری مطلوب زنان همراه با پیشنهاداتراهبردی و کاربردی ارائه گردیده است. نتایج بهدست آمده از پرسشنامه و مدل PUA حاکی از سطحپایین امنیت شهر زابل برای زنان می باشد؛ بطوریکه نبود پارک و فضای سبز ویژه بانوان در سطح شهرمهمترین الویت جامعه نمونه را در ارتباط با کاهش امنیت تشکیل می دهد.

کلیدواژه ها

مناسب سازی، شهر زابل، نیازهای زنان، امنیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.