ترومای سر در اورژانس

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: دومین همایش سراسری طب اورژانس
  • کد COI اختصاصی: ICEM02_069
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 19813
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهناز سنچولی

کارشناس بیمارستان – زاهدان – بیمارستان امام علی- بخش ICU

راضیه اتحادی نیا

بیمارستان علی بن ابیطالب زاهدان (ع)

ام البنین مهرجو

بیمارستان علی بن ابیطالب زاهدان (ع)

نصرت پودینه

بیمارستان علی بن ابیطالب زاهدان (ع)

چکیده

ضربه سر شامل کاهش سطح هوشیاری ، کوفتگی مغزی ، سندرم بعد از ضربه ، هماتوم ساب دورال و شکستگی جمجمه که یکی از مهمترین علل مرگ و میر بستری بیماران در جهان می باشد ، به طوریکه سالیانه میلیون ها نفر به علت ترومای سر در بیمارستان بستری می شود ، علل مختلفی از قبیل : سقوط بلندی ، برخورد اجسام سنگین و سخت با سر و ریزش سنگ از کوه و تصادفات همواره جان اسانها را تهدید کرده سات. کشور ایران ازجمله کشور های زلزله خیز می باشد و با توجه به این که بر روی خط زلزله قرار دارد ، ترومای سر از اهمیت خاصی برخوردار است. نتایج تحقیقات حاکی از آن است که در ایران در هر ساعت 2 نفر جان خود را بر اثر تصادفات و رانندگی از دست می دهند. 800 نفر روزانه در حوادث و 52 نفر بر اثر رانندگی جان خود را از دست می دهند . سالانه بین 200 تا 300 نفر از هر 000/100 نفر به علت ترومای سر در بیمارستان بستیر می شوند. مواد و روش ها : این پژوهش نوعی مطالعه گذشته نگر در طی 8 ماه تعداد 248 پرونده بیمار بستری در بخش ICU بیمارستان علی بن ابیطالب از فروردین تا آذر ماه 1385 ، 40 مودر (16%) بعلت ترومای سر بستری گردیده بودند مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات از طریق بررسی پرونده ها ، شرح حال و گزارشات پرونده و ریپورت CT Scan بدست آمده که حداقل سن آن 7 سال و حداکثر 52 سال بوده و سن متوسط 28 سال جنس مذکر (90%) ، مدت متوسط روزهای بستری 12 روز و حداکثر 31 روز ، میزان شدت ضربه از نوع شدید (76%) بوده که بر اساس بررسی CT Scan بیماران : ادم مغزی 40% ، کانتیوژن 16% ، ساب آراکنوئید هموراژی 13% ، آسیب مغز 10% ، اینترا سربرال9% ، هیدرو سفالی شدید بطن 3% ، هماتوم اپیدورال 3% ، هماتوم ساب دورال 3% ، شکستگی تمپورال 3% ، و میزان مرگ و میر بیماران ترومای سر 15% بوده است. نتیجه: زمان تریاژ بیماران ترومائی در اورژانس ها حائز اهمیت می باشد و با توجه به افزایش میزان تصادفات به خصوص در این استان و قرار گرفتن روی خط زلزله ، افزایش آگاهی جامعه در استفاده از وسایل ایمنی ، ضریب امنیت منازل ، رعایت قوانین و مقررات رانندگی ، کاهش هزینه بالای درمانی ، افزایش آگاهی امداد گران ، پرسنل مستقر در اورژانس و پرستاران ، طرز برخورد صحیح با بیمار مولتیپل تروما با ضایعات فضا گیر داخل جمجمه دارند ، کنترل دقیق علائم عصبی و حیاتی در بیماران و اصلاح هایپوکسی و هایپوتانسیون می توانند نقش مهمی در تشخیص زود رس و در مان و جلوگیری از آسیب های ثانویه مغزی داشته باشد و از اصول درمانی مهم در ساعات اولیه تروما محسوب می شود.

کلیدواژه ها

ICU-GCS – ترومای سر – هموراژی – هایپوتانسیون – هایپوکسی – کارشناس پرستاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.