بررسی تاثیر لیتولوژی بر خصوصیات مورفومتری حوضه آبریز مرگ

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گردشگری، جغرافیا و محیط زیست پاک
  • کد COI اختصاصی: NTGCE01_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 879
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا صفری

کارشناس ارشد جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم انسانی، گروه جغرافیا، دانشگاه زنجان

رضا خوشرفتار

استادیار، دانشکده علوم انسانی، گروه جغرافیا، دانشگاه زنجان

محمد احمدی

استادیار پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران

امجد ملکی

استادیار، دانشکده علوم انسانی، گروه جغرافیا، دانشگاه رازی، کرمانشاه

چکیده

حوضه مرگ یکی از مستعدترین مناطق کشاورزی در استان کرمانشاه بوده و به علت برداشت آب های زیرزمینی و خشکسالی ها متاسفانه در سال های اخیر اصلی ترین آبراهه این حوضه فاقد دبی بوده و به عنوان یک منطقه بحرانی به لحاظ برداشت آب های زیرزمینی در استان کرمانشاه می باشد، که بر همین اساس مطالعه و بررسی خصوصیات مورفومتری شبکه هیدروگرافی زیرحوضه هی موجود در حوضه مورد بررسی می تواند در جهت شناخت وضعیت شبکه زهکشی حوضه مفید واقع گردد. به همین منظور خصوصیات مورفومتری شامل: محیط و مساحت 80 زیرحوضه موجود در حوضه مورد بررسی به همراه طول و تعداد آبراهه، فراوانی و تراکم زهکشی، زاویه عمومی و داخل آبراهه های رتبه اول و اختلاف این دو زاویه از همدیگر، تراکم گسل و حد بالای HI برای زیرحوضه ها محاسبه شد و همچنین زیرحوضه ها بر اساس لیتولوژی غالب ابراه های رتبه اول در 9 دسته قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که لیتولوژی در زیرحوضه های مورد بررسی تنها بر روی خصوصیات طول آبراهه و حدبالای HI تأثیر معنی دار نداشته است و دیگر خصوصیات به طور معنی داری (در سطح 1%) تحت تدثیر لیتولوژی بودند. نتایج مقایسه میانگین به روش دانکن نشان داد که لیتولوژی آبراهه های رتبه اول بر خصوصیات مورفومتری زیرحوضه ها تأثیر معنی داری داشته و خصوصاً زاویه آبراهه های رتبه اول متأثر از نوع لیتولوژی بود و در نهایت با توجه به هر سه خصوصیت مورفومتری زاویه داخلی، زاویه عمومی و قدر مطلق انحراف زاویه داخلی از عمومی که در این تحقیق به عنوان فرض در بررسی آشفتگی زهکشی مورد بررسی قرار گرفت تحت تأثیر لیتولوژی بود و در زیر حوضه هایی با لیتولوژی مارن، آهک، فلیش، سنگ آهک، دلومیت و سنگ آهک سنوماتین بیشترین آشفتگی زهکشی با توجه به زاویه آبراهه ها وجود داشت و از طرف دیگر کمترین آشفتگی زهکشی به زیرحوضه هایی با سنگ های غالب، ابرفت، تراس رودخانه ای و امیران بود.

کلیدواژه ها

حوضه مرگ، لیتولوژی، مورفومتری، شبکه زهکشی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.