مکانیابی نواحی مستعد جهت اجرای طرح های تغذیه مصنوعی آبخوان با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی: مطالعه موردی دشت هشتگرد

سال انتشار: 1387
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,892

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCCE04_191

تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1386

چکیده مقاله:

اصولاً سفره آب زیرزمینی را م یتوان به عنوان یک مخزن طبیعی جهت ذخیره آ بهای سطحی مورد استفاده قرار داد. بدین صورت که آب های جاری سطحی در دور ههای مرطوب را با استفاده از روش های مختلف وارد آبخوان نموده و در دور ههای خشک که نیاز آبی افزایش می یابد مورد بهره برداری قرار داد. در کشور، اجرای طرح های تغذیه مصنوعی سفره های آب زیرزمینی در مناطقی همچون ورامین، قزوین، خرم دره و ... به مرحله اجرا رسیده است. در این مطالعه، دشت هشتگرد و نظرآباد واقع در ناحیه غربی شهرستان کرج در استان تهران مورد بررسی قرار گرفت هاند. افزایش روزافزون بهر هبرداری از منابع آب های زیرزمینی و محدودیت منابع تغذیه کننده در دشت هشتگرد، سبب افت تراز سطح آب سفره زیرزمینی شده است. در این راستا به منظور جبران قسمتی از این افت بایستی اقدام به کاهش میزان بهر هبرداری و یا افزایش میزان تغذیه آبخوان نمود. اجرای پروژه های تغذیه مصنوعی یکی از روش هایی است که می تواند با استفاده از سیلاب ها و مازاد آب های بلا استفاده در فصول غیر زراعی قسمتی از افت حاصله را جبران نماید. در این مطالعه با بررسی خصوصیات هیدروژئولوژیکی و هیدروژئوشیمی آبخوان، عوامل مؤثر در تغذیه مصنوعی دشت معرفی و وارد نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی م یگردند. معیارهای در نظر گرفته شده جهت تعیین مناطق مستعد تغدیه مصنوعی عبارتنداز: خصوصیات ضخامت آبرفت، ضخامت اشباع آبخوان، ضرایب هیدرودینامیکی، عمق برخورد به سطح آب، هدایت الکتریکی آب، جهت جریان آ بهای زیرزمینی، مناطق تغذیه و تخلیه آبخوان، افت سطح ایستابی، موقعیت چا ههای بهره برداری، گرادیان هیدرولیکی آب زیرزمینی، توپوگرافی، منابع آب سطحی، آورد رودخان هه ا و ... می باشند. بازه تغییرات معیارهای انتخابی برای هر دشت متفاوت بوده و با توجه به پتانسی لهای موجود در آن دشت تعریف می گردد. با ارائه لایه های اطلاعاتی وابسته در معیارهای فوق به نر مافزارArc GIS و آنالیز مکانی آ نها توسط برنامه، مناطقی که تمامی شرایط معیارهای ارائه شده را دارا می باشند، جهت اجرای طرح های تغذیه مصنوعی تعیین م یگردد. در نهایت مناسب ترین روش تغذیه مصنوعی با توجه به خصوصیات مکان های انتخاب شده، معرفی می شوند. روند بررسی شده برای دشت هشتگرد قابل تعمیم به تمامی دشت ها می باشد.

نویسندگان

محمود محمدرضاپورطبری

دانشجوی دکتری عمران-آب، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

مسعود مرسلی

کارشناس ارشد هیدروژئولوژی، دانشگاه شهید بهشتی

حمیده نوری

دانشجوی دکتری مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • عسکری تشکری، (1384)، "تغذیه مصنوعی آب‌های زیرزمینی"، انتشارات دانشگاه آزاد ...
  • _ گزارش هیدروژئولوژی و هیدروشیمی دشت هشتگرد-طرح تامین درازمدت غرب ...
  • مطالعات مرحله اول طرح تغذیه مصنوعی سفره آب زیرزمینی دشت ...
  • سجادیان، محمد رضا، (1377)، "مطالعات هیدورژئولوژی، تغذیه مصنوعی و تهیه ...
  • "آزمایشات نفوذپذیری به روش استوانه‌های مضاعف (محدوده تغذیه مصنوعی طرح ...
  • ""گزارش آماری منابع و مصارف آب سطحی و زیرزمینی هفت ...
  • "گزارش پیشنهاد ادامه ممنوعیت از توسعه بهره‌برداری از آب‌های زیرزمینی ...
  • Ghayoumian, J., M. Mohseni Saravi, S. Feiznia, B. Nouri and ...
  • نمایش کامل مراجع