تأثیر آلاینده های هوا و کمبود آب بر صفات کیفی گندم دوروم Triticum turgidum L

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دومین همایش و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE02_405
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2868
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا بلوچی

دانشجوی دکتری گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه

سیدعلی محمد مدرس

دانشیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه شیراز

یحیی امام

استاد گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه شیراز

چکیده

خشکی، تابش ماوراء بنفش و افزایش غلظت دی اکسیدکربن سه تنش عمدة محیطی هستند که آیندة غذایی بشر را تحت تأثیر قرار خواهند داد . این پژوهش در گلخانة تحقیقاتی دانشکدة کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران در سال 1385 ، بمنظور بررسی صفات کیفی گندم دوروم تحت تأثیر سطوح م تلف دی اکسیدکربن 400) و 900 میکرو مول بر مول هوا ) ، اشعة ماوراءبنفش ) ) UV-A, B, C و کمبود آب آبیاری ( به میزان ٪60 ظرفیت مزرعه ) اجرا گردید . نتایج نشان داد که با افزایش شدت اشعة ماوراء بنفش میزان رنگدانه های آنتوسیانین، فلاونوئیدها و کاروتنوئیدهای برگ گندم دوروم افزایش یافت . اما با افزایش غلظت گاز دی اکسیدکربن و کمبود آب میزان آنها بطور معنی داری کاهش یافت . در این مطالعه اثر متقابل دی اکسیدکربن و مقدار آب آبیاری بر میزان آنتوسیانین و کربوهیدرات ها معنی دار نبود . همچنین اثر متقابل بین سه عامل مورد آزمایش بر مقادیر آنتوسیانین، کاروتنوئیدها و کلروفیل a و a+b معنی دار نشد . میزان پروتئین های برگ با تنش کم آبی کاهش یافت . همچنین با افزایش شدت تشعشع ماوراء بنفش و غلظت دی اکسیدکربن در شرایط تنش آبی میزان پروتئین های محلول برگ گندم دوروم کاهش نشان داد . با توجه به نتایج فوق می توان گفت که رویداد سه تنش عمدة محیطی در آینده با کاهش تولید رنگیزه های برگ و کاهش حفاظت گیاه در برابر اثرات منفی این تنش ها همراه با کاهش پروتئین های محلول برگ منجر به کاهش عملکرد کمی و کیفی رقم گندم مورد بررسی خواهد شد .

کلیدواژه ها

اشعة ماوراء بنفش، دی اکسیدکربن، تنش خشکی، آلاینده های هوا، گندم دوروم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.