مطالعه ریزبینی تغییرات بافتی و کلینیکال اتولوژی اعضاء مختلف خرگوش در اثر تماس جلدی با سم دیازیتون
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 66، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JVR-66-2_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 576
نویسندگان
گروه پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران- ایران
گروه پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران- ایران
گروه فارماکولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران- ایران
گروه پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران- ایران
چکیده
دیازینون از جمله سموم ارگانوفسفره است که به طور گسترده ای در صنعت کشاورزی و دامپروری مورد استفاده قرار می گیرد و لذا خطر آلودگی انسان به این سم و بروز مسمومیت وجود دارد. در این مطالعه تجربی علاوه بر بررسی تغییرات مرضی بافت های مختلف خرگوش که ناشی از تماس جلدی با سم دیازینون بوده است، تغییرات پارامترای خونی و بیوشیمیایی نیز معینگردیده اند. خرگوش ها به دو گروه شش تایی، تیمار و شاهد تقسیم شدند که در گروه تیمار از غلظت های مختلف دیازینون و در گروه شاهد از حلال سم به مدت 28 روز به روش تماس جلدی استفادهگردید. خونگیری جهت آزمایشات خونشناسی و بیوشیمیایی در روزهای 0، 7، 14، 21 و 28 انجام شد. در پایان دوره بیست و هشت روزه خرگوش ها به روش انسانی معدوم گردیدند و پس از کالبد گشایی، نمونه های بافتی از ارگان های مورد نظر برداشت گردیده و مقاطعه 5 میکرونی به روش معمول H&E رنگ گردیدند و مورد مطالعه ریزبینی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل آماری در دادههای به دست آمده از آزمایشات خونشناسی و بیوشیمیایی نشان داد که میزان گلبول های قرمز و سفید خون و هموگلوبین در گروه تیمار کاهش معنی داری 0P< 0/05) داشته و همچنین پروتئین تام و آلبومین در گروه سم از روند کاهشی معنی داری (P< 0/01) داشتند. در گروه سم تغییرات آسیب شناسی بافتی مختلفی مشاهده گردید. نکروز نورون های عصبی و سلول های پورکنژ مخچه، پرخونی، خونریزی و التهاب در پارانشیم مغز و مننژموید از درگیری شدید اعصاب مرکزی بود. پنومونی بینابینی، آمفیزم و پرخونی در ریهها، التهاب در معده و روده، نکروز لوله های ادراری بویزه پروگزیمال و کست هیالن در کلیه، نکروز اسپرماتوسیت ها و پرخونی در بیضه، نکروز وآتروفی سلول های عضلانی در قلب نشانه های بارز هیستولوژیک ناشی از مسمومیت بوده است، که نشان می داد تماس پوستی دیازینون علاوه بر ایجاد تغییرات شدید کلینکال پاتولوژی، باعث آغار پاتولوژیک در ارگان های مختلف می گردد.کلیدواژه ها
پاتولوژی، دیازینون، تماس جلدی، پارامترهای خونی، پاراترهای بیوشیمیاییمقالات مرتبط جدید
- دانش بوم شناختی سنتی گالش های مازندران در ارتباط با حفاظت از درختان و درختچه -های جنگل های هیرکانی (مطالعه موردی منطقه لفور)
- بررسی اثر ضدباکتریایی دو محصول اسیدیفایر داخلی و خارجی بر روی برخی باکتریهای بیماریزای طیور
- تعیین غلظت عناصر معدنی پرنیاز و کم نیاز در مایع شکمبه ریز کپسوله شده با هیدروکلوئیدهای آلژینات سدیم و کیتوزان
- بررسی امکان کاربرد میکروگانیسم های پروبیوتیک در جیره غذایی به منظور افزایش راندمان تولید در کارگاه های تکثیر و پرورش ماهیان زینتی
- بررسی اثر ضدویروسی عصاره متانولی سرخارگل در کنترل ویروسVZV
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.