اثرات سویه و مقدار مخمر ساارومیسس سرویسیه بر عملکرد پرواری، جمعیت کل باکتریهای کمبه و متابولیت های سرم خون گوساله های نر هلشتاین

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 61، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JVR-61-1_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 648
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی رضایی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سازمان جهاد کشاورزی استان تهران، تهران- ایران

محمد رضائیان

گروه بهداشت و تغذیه دام دانشکده دامپزشیکی، دانشگاه تهران، تهران- ایران

پرویز جامعی

گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران،کرج- ایران

محمد مرادی شهربابک

گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران،کرج- ایران

چکیده

هدف: مقایسه اثرات سویه و سطح مصرف مخمر ساکارومیسس سرویسیه در گوساله های پرواری. طرح: ازمایش فاکتوریل 2x3. حیوانات: 35 راس گوساله نر هلشتاین با میانگین وزن اولیه 296/8 کیلوگرم. روش: دامهای مورد استفاده در پنج گروه با میانگین وزن اولیه مساوی تقسیم و هر گروه یکی از جیره های آزمایشی شامل دوسویه مخمر در دوسطح (x و 2x) با شاهد (بدون مصرف مخمر) را به مدت 135 روز دریافت کردند. سویههای مخمر شامل سویه تجارتی بیوساف و سویه تجارتی ایران مایه و مقدار x برای هر سویه به ترتیب برابر 2/5 و 5 گرم در روز به ازای هر یکصد کیلوگرم وزن زنده دام بود. اجزاء جیره کلیه گروه ها جز در مورد نوع و مقدار مخمر با یکدیگر یکسان و شامل 70 درصد کنسانتره و 30 درصد علوفه بود. افزایش وزن و مصرف خوراک روزانه گوساله ها در طول دوره آزمایش ثبت و ضریب تبدیل خوراک برای هر گروه محاسبه گردید. در پایان دوره پرواربندی از راه لوله مری از محتویات شکمبه حیوانات در سه زمان صفر، 3 و 6 ساعت پس از مصرف خوراک صبح برای اندازه گیری pH و تعداد کل باکتریها نمونه برداری شد. همچنین در زمانهای صفر و 3 ساعت پس از مصرف خوراک از ورید وداج حیوانات خونگیری و غلظت گلوکز،اوره، اسید اوریک و تری گلیسیرید در آن اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل آماری: استفاده از طرح کاملاً تصادفی در مورد عملکرد پرواربندی و از طرح بلوک های کامل تصادفی در مورد pH، جمعیت میکروبی و متابولیت های سرم خون و تصیح اختلافات در وزن اولیه حیوانات با استفاده از تجزیه کوواریانس. نتایج: مصرف مخمر بیوساف در سطح x در مقایسه با گروه شاهد موجب رشد بهتر دامها گریدد (1457 در مقابل 1351 گرم افزایش وزن روزانه) و اختلاف بین آنها معنی دار بود 0p< 0.05). همچنین مخمر بیوساف موجب بهبودی عددی ضریب تبدیل غذایی گردید. اثرات سویه و مقدار مصرف مخمر بر خوراک مصرفی روزانه نیز معنی دار نبود. pH مایع شکمبه حیوانات مصرف کننده مخمر بیوساف نسبت به سایر گروه ها بالاتر و اختلاف بین آنها معنی دار بود (p< 0.05). مخمر بیوساف سبب افزایش عددی تعداد کل باکتریهای شکمبه گردید. اثر مخمر بر متابولیتهای سرم خون حیوانات آزمایشی نیز معنی دار نبود. نتیجه گیری: مصرف مخمر بیوساف سبب ثبات بهتر pH محیط داخلی شکمبه و در نتیجه افزایش تعداد کل باکتریها و فراهم شدن وضعیت مناسبتری برای تخمیر در شکمبه گردید که حاصل آن رشد سریعتر حیوانات بود. مجله دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، (1385)، دوره 61، شماره 1، 69-63.

کلیدواژه ها

گوساله های پرواری، مخمر، ساکارومیسس سرویسیه، باکتریهای شکمبه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.