مطالعه بافت شناسی ک بد و لوزالمعده مجاری آنها در ماهی ازون برون
- سال انتشار: 1381
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 57، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JVR-57-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 635
نویسندگان
گروه آموزشی علوم پایه دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
گروه آموزشی علوم پایه دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده
هدف: شناخت ساختارهای ریزبینی دو غده ضمیمه گوارشی کبد و لوزالمعده و مجاری مربوطه آنها در تاس ماهی ازون برون. طرح: مطالعه مشاهده ای. حیوانات: تعداد 10 عدد ماهی ازون برون و غده کبدی و لوزالمعده آنها. روش: جداکردن نمونه های کبدی و لوزالمعدی از دستگاه گوارش و تثبیت آنها در فرمالین 10 درصد و سپس تهیه مقاطع میکروسکوپیک به وسیله دستگاه اتوتکنیکون، برشهای 5 میکرونی به روش هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی گردیده و در زیر میکروسکوپ نوری مرود مطالعه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل آماری: آمار توصیفی: نتایج: در یافته های فوق کپسول کبدی حاوی اپی تلیومی ا ز نوع مکعبی بوده و لوبولاسیون کبد ناقص می باشد. قطعا باب حاوی انشعابات عروقی و مجاری صفراوی با سلولهای استوانه ای است. هپاتوسیت ها دارای ذخایر گلیکوژنی و واکوئل های چربی فراوان و به صورت دستجات سلولی دو ردیفی مشاهده می گردند که در بین آنه سینوزوئیدهای کبدی متعدد با سلولهای ماکروفاژ کبدی جداری قرار دارند. بخشهایی از لوبول های کبدی با لوزالمعهده همراه شده و هپاتوپانکراس را تشکیل می دهند. لوزالمعده دارای دو بخش برون ریز شامل آسینی های سروزی و مجاری آنها با اپی تلیوم استوانه ای مطبق می باشد. هر آسینی حاوی یک یا چند سلول مرکز آسینی است. بخش درون ریز آن از جزایر لانگرهانس تشکیل شده که دارای سلولهای ترشحی با اشکال مختلف و مویرگهای خونی فراوانی است. نتیجه گیری: ساختارهای ریزبینی کبد و لوزالمعده در این گونه ماهی شباهت زیادی به ا ندامهای مزبور در سایر گونه ها و حتی پستانداران دارد. هر دو ا ین غدد دارای عملکردهای مختلط آندوکرینی و ا گزوکرینی می باشند. هپاتوسیت ها دارای عملکرد هایی مشابه در سایر گونه ها بوده که شامل ذخیره گلیکوژنی، لیپیدی، پروتئین سازی و نیز خنثی سازی یا ا نتقال مواد سمی می باشد. این اعمال کبد مشابه عمل غدد درون ریز بوده در حالی که ترشح صفرا یک عمل برون ریز محسوب می گردد. لوزالمعده نیز به عنوان یک غده ضمیمه گوارشی دارای آسینی هایی با گرانولهای ترشحی حاوی آنزیم های مکمل گوارشی است که از طریق مجاری به روده قدامی منتقل می گردند. به علاوه ترشحات سلولهای جزایر لانگرهانس به صورت درون ریز مستقیماً به عروق خونی راه می یابند. مجله دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، (1381)، دوره 57، شماره 1، 23-19.کلیدواژه ها
بافت شناسی، کبد، لوزالمعده، ماهی ازون برونمقالات مرتبط جدید
- دانش بوم شناختی سنتی گالش های مازندران در ارتباط با حفاظت از درختان و درختچه -های جنگل های هیرکانی (مطالعه موردی منطقه لفور)
- بررسی اثر ضدباکتریایی دو محصول اسیدیفایر داخلی و خارجی بر روی برخی باکتریهای بیماریزای طیور
- تعیین غلظت عناصر معدنی پرنیاز و کم نیاز در مایع شکمبه ریز کپسوله شده با هیدروکلوئیدهای آلژینات سدیم و کیتوزان
- بررسی امکان کاربرد میکروگانیسم های پروبیوتیک در جیره غذایی به منظور افزایش راندمان تولید در کارگاه های تکثیر و پرورش ماهیان زینتی
- بررسی اثر ضدویروسی عصاره متانولی سرخارگل در کنترل ویروسVZV
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.