نقش برخی از تغییرات فیزولوژیک در تغذیه ماهیان سفید (در محدوده بندرانزلی)
- سال انتشار: 1377
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 53، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JVR-53-1_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 603
نویسندگان
گروه آموزشی زیست شناسی، دانشگاه تربیت معلم تهران، تهران، ایران
گروه آموزشی بهداشت و بیماریهای آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران
کارشناس ارشد بیولوژی دریا
چکیده
غذای اصلی و مورد علاقه ماهیان سفید را در سواحل شرقی و غربی بندر انزلی، صدف کاردیوم (Cardium) بخود اختصاص داده و بر اساس روش تصادفی (Occurrence method) اقلام غذایی نظیر خرچنگ کرد (Crab) و بالانوس (Balanus) نیز در تغذیه ماهیان سفید در این منطقه نقش فعالی را ایفا می نمایند. شدت تغذیه در ماههای مورد مطالعه (از آبان ماه 1373 الی وااخر فروردین ماه 1374) بطور محسوسی با همدیگر متفاوت می باشد (p=0/0002). پائین بودن شدت تغذیه در ماه آذر و یا دی با عامل زمان و همچنین درجه حرارت ارتباط کامل داشته و نشان دهنده دسترسی کمتر ماهیان به غذای اصلی آنان می باشد. در طی ماههای مزبور که مصادف با پیشرفت مراحل رسیدگی جنسی ا ست بتدریج از میزان چربی موجود در اطراف روده کاسته شد (r=-0/71, p< 0/001) و در واقع بدلیل راندمان بالاتر چربی در فرایندهای متابولیسمی، صورتحساب هزینه های پرانرژی را چربی بر عهده می گیرد میان شدت تغذیه و میزان چربی موجود در اطراف روده اختلاف معنی داری مشاهده می گردد (p=0/001). بدین ترتیب که ماهیانی که مرحله چربی آنان بصورت 1 و یا 2 می باشد از شدت تغذیه نسبتاً خوبی برخوردار بوده و آن عده از ماهیان که درجه چربی آنان در مرحله 3 یا 4 واقع است از شدت تغذیه پایینی برخوردارند. محاسبه و برآورد شاخص رشد کبدی (Hepatosomatic index=HSI) نشان می دهد که میان شاخص مزبور و میزان تغذیه همبستگی وجود نداشته ولی میزان HSI در مورد ماههای مختلف از یک اختلاف معنی داری برخوردار است و در زمان قبل از تخمریزی یعنی ماههای اسفند و فروردین میزان آ ن بصورت ماکزیمم بوده، بیان دارنده نقش حساس و فوق العاده غذای اصلی و مورد علاقه ماهیان سفید را در سواحل شرقی و غربی بندر انزلی، صدف کاردیوم (Cardium) بخود اختصاص داده و بر اساس روش تصادفی (Occurrence method) اقلام غذایی نظیر خرچنگ کرد (Crab) و بالانوس (Balanus) نیز در تغذیه ماهیان سفید در این منطقه نقش فعالی را ایفا می نمایند. شدت تغذیه در ماههای مورد مطالعه (از آبان ماه 1373 الی وااخر فروردین ماه 1374) بطور محسوسی با همدیگر متفاوت می باشد (p=0/0002). پائین بودن شدت تغذیه در ماه آذر و یا دی با عامل زمان و همچنین درجه حرارت ارتباط کامل داشته و نشان دهنده دسترسی کمتر ماهیان به غذای اصلی آنان می باشد. در طی ماههای مزبور که مصادف با پیشرفت مراحل رسیدگی جنسی ا ست بتدریج از میزان چربی موجود در اطراف روده کاسته شد (r=-0/71, p< 0/001) و در واقع بدلیل راندمان بالاتر چربی در فرایندهای متابولیسمی، صورتحساب هزینه های پرانرژی را چربی بر عهده می گیرد میان شدت تغذیه و میزان چربی موجود در اطراف روده اختلاف معنی داری مشاهده می گردد (p=0/001). بدین ترتیب که ماهیانی که مرحله چربی آنان بصورت 1 و یا 2 می باشد از شدت تغذیه نسبتاً خوبی برخوردار بوده و آن عده از ماهیان که درجه چربی آنان در مرحله 3 یا 4 واقع است از شدت تغذیه پایینی برخوردارند. محاسبه و برآورد شاخص رشد کبدی (Hepatosomatic index=HSI) نشان می دهد که میان شاخص مزبور و میزان تغذیه همبستگی وجود نداشته ولی میزان HSI در مورد ماههای مختلف از یک اختلاف معنی داری برخوردار است و در زمان قبل از تخمریزی یعنی ماههای اسفند و فروردین میزان آ ن بصورت ماکزیمم بوده، بیان دارنده نقش حساس و فوق العاده مهم کبد در پدیده ویتلوژنزیس (ellogenesis)) جهت تولید پروتئینهای ویتلوژنی می باشد.کلیدواژه ها
ماهی سفید، دریای خزر، تغذیهمقالات مرتبط جدید
- دانش بوم شناختی سنتی گالش های مازندران در ارتباط با حفاظت از درختان و درختچه -های جنگل های هیرکانی (مطالعه موردی منطقه لفور)
- بررسی اثر ضدباکتریایی دو محصول اسیدیفایر داخلی و خارجی بر روی برخی باکتریهای بیماریزای طیور
- تعیین غلظت عناصر معدنی پرنیاز و کم نیاز در مایع شکمبه ریز کپسوله شده با هیدروکلوئیدهای آلژینات سدیم و کیتوزان
- بررسی امکان کاربرد میکروگانیسم های پروبیوتیک در جیره غذایی به منظور افزایش راندمان تولید در کارگاه های تکثیر و پرورش ماهیان زینتی
- بررسی اثر ضدویروسی عصاره متانولی سرخارگل در کنترل ویروسVZV
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.