بررسی میزان رضایت زائران و گردشگران در سیما و منظر شهری نمونه موردی: منطقه ثامن مشهد مقدس

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی برنامه ریزی و مدیریت شهری با تاکید بر مولفه های شهر اسلامی
  • کد COI اختصاصی: URBANPLANING06_105
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 919
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین رحیمی

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، استادیار دانشگاه پیام نور مشهد، استاد مشاور

عزاله خلیلی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور مشهد

چکیده

شهر مشهد یکی از معروفترین شهرهای مذهبی و زیارتی دنیاست و سالانه میلیون ها زائر و گردشگر به این شهر سفرمی کنند. با توجه به موقعیت سیاسی شهر مشهد به عنوان مرکز استان خراسان رضوی و یکی از پر جمعیت ترینکلانشهرهای کشور، توسعه فیزیکی و جمعیتی این شهر به ویژه در سه دهه اخیر رشد قابل توجهی داشته و این وضعیت بهشدت بر ساختار کالبدی – فیزیکی و اجتماعی و فرهنگی شهر تاثیرات شگرفی داشته است به طوریکه می توان گفت کهسیما و منظر شهری منطقه اطراف حرم دچار آشفتگی و اغتشاش بصری شده که این موضوع میزان رضایت زائران را از اینشهر زیارتی کاهش می دهد. در پژوهش حاضر تعداد 150 پرسشنامه که از زائران حرم مطهر امام رضا (ع) و تعداد 30پرسشنامه از کارشناسان منطقه ثامن مشهد تکمیل شده و با استفاده از تحلیل رگرسیون چند متغیره و آزمون T متغیرهای مستقل (عواملی) را که باعث افزایش میزان رضایت زائرین و گردشگران در حوزه سیما و منظر شهری می باشد بررسی شدهاست، که یافته های تحلیل رگرسیون چند متغیره، حاکی از آن است که در ستون ضرایب استاندارد شده رگرسیون در (Beta)، دربین 5 مولفه ای که در مدل باقی مانده اند و ارتباط معناداری باهم دارند تاثیر متغیر نوع و جنس دیوارهای محافظ کارگاههای ساختمانی در اطراف حرم مطهر رضوی که فضاهای کارگاهی را پوشانده با میزان بتا 0.26 بر میزان رضایت زائرین وگردشگران بیشتر از دیگر متغیرهای مستقل بوده است. و با استفاده از آزمون T دو نمونه مستقل به بررسی رابطه ینظرات، بین زائران و کارشناسان منطقه ثامن در مورد رویکردهای طراحی معماری منظر و سیما به ویژه معماریاسلامی در منطقه ثامن پرداخته و نتایج تحلیل حاکی از آن است که تفاوت میانگین معناداری بین دو گروه مردم وکارشناسان وجود ندارد یعنی نظر مردم و کارشناسان در خصوص طراحی معماری سیما و منظر در منطقه ثامنمشهد یکسان است و هر دو گروه با میانگین کمتر از 3 عدم رضایت خود را از این مولفه نشان می دهند.

کلیدواژه ها

سیما و منظر شهری ، جذب زائر و گردشگر، رگرسیون چند متغیره، منطقه ثامن مشهد، آزمون T

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.