تاثیر تیمارهای مختلف هورمونی بر کالوس زایی برگ گیاه دارویی پروانش و ارزیابی میزان آلکالوئید کالوس

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_957
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 882
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل علی رضالو

دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس تهران

محمود ملک زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس تهران

علیرضا بابایی

استادیار گروه علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس تهران

حسین خسروی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه اصلاح نباتات دانشگاه تربیت مدرس تهران

چکیده

پروانش (Catharanthus roseus L.) از تیره خرزهره یکی از مهمترین گیاهان دارویی مورد استفاده در صنایع نوین داروسازی می باشد. اهمیت عمده این گیاه بیشتر به سبب وجود دو ماده آلکالوئید ضد سرطان وین بلاستین و وین کریستین در برگ ها و آجمالیسین در ریشه های آن است . در این پژوهش از 4 تیمار ترکیب هورمونی در شرایط روشنایی (16 ساعت نوری و 8 ساعت تاریکی) و تاریکی (بدون نور) به منظور بررسی کالوس زایی و میزان آلکالوئیدهای کالوس تولید شده از ریزنمونه های برگی پروانش انجام گرفت. نتایج نشان داد که تیمارهای مختلف هورمونی تاثیر معنی داری در سطح احتمال یک درصد بر کالوس زایی و آلکالوئید حاصل از کالوس دارد مقایسه میانگین ها برای کالوس دهی ریزنمونه های برگ پروانش در شرایط تاریکی و روشنایی نشان داد که بیشترین میزان آن در تیمار شماره 3 (NAA (1.5mg·l-1) + BAP (1mg·l-1 )) می باشد همچنین مقایسه میانگین ها نشان داد که رشد کالوس در تیمارهای 1 NAA(1mg·l-1) + BAP(1.5mg·l-1 و 3 در شرایط روشنایی بهتر از شرایط تاریکی بوده و تیمارهای هورمونی شماره 3 و 2 (2,4-D(1mg·l-1)+BAP(1.5mg·l-1) بیشترین میزان آلکالوئید را به ترتیب در شرایط روشنایی و تاریکی داشتند. نتایج در کل نشان داد که تیمار هورمونی شماره 3 مناسب ترین تیمار برای کالوس زایی و تولید آلکالوئید می باشد.

کلیدواژه ها

پروانش، کالوس، آلکالوئید، هورمون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.