تاثیر مقادیر مختلف اسید هیومیک و فسفر بر خصوصیات مورفولوژیک و عملکرد گل گیاه دارویی همیشه بهار ( Calendula officinalis L )

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_482
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 651
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر فرجامی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور

حمیدرضا خزاعی

دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد

علیرضا سوهانی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

چکیده

به منظور بررسی اثر سطوح مختلف اسید هیومیک و فسفر بر خصوصیات مورفولوژیک و عملکرد گل گیاه همیشه بهار تحقیقی در طی سال زراعی 89-88 در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد (واقع در شهر جدید گلبهار) انجام پذیرفت. آزمایش با 12 تیمار در قالب طرح اسپلیت پلات در پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید سطوح اسید هیومیک به عنوان فاکتور اصلی شامل 0، 5، 10 و 15 کیلوگرم در هکتار و سطوح تیمار فسفر به عنوان فاکتور فرعی شامل 40، 60 و 80 کیلوگرم در هکتار بود نتایج حاصل از تجزیه داده ها نشان داد تیمار اسید هیومیک بر روی وزن تر و خشک بوته، وزن ریشه و وزن تر و خشک گل در سطح 1% معنی دار است ولی بر ارتفاع بوته و شاخص سطح برگ تاثیر آن معنی دار نیست. همچنین فسفر بر روی تمامی صفات بجز ارتفاع بوته و عملکرد گل (وزن خشک گل) اثر معنی دار داشت اثر متقابل اسید هیومیک و فسفر بر روی تمامی صفات به جز ارتفاع بوته در سطح 1% معنی دار بود بیشترین شاخص سطح برگ و وزن تر و خشک بوته وزن تر و خشک گل و وزن تر ریشه در سطح 10 کیلو اسید هیومیک در هکتار مشاهده شد در مقایسه میانگین سطوح مختلف فسفر مشخص شد بیشترین میزان شاخص سطح برگ مربوط به میزان 40 کیلوگرم در هکتار فسفر بود که با سطوح 60 و 80 کیلو در هکتار فسفر اختلاف معنی دار دارد همچنین در مقایسه میانگین برای صفت وزن تر و خشک بوته و وزن تر ریشه و گل در واحد سطح نشان داد که کمترین مقادیر مربوط به این صفات در سطح 40 کیلو در هکتار فسفر بود که با سطوح 60 و 80 کیلو فسفر در هکتار اختلاف معنی دار دارد نتایج این آزمایش نشان داد استفاده از اسید هیومیک به میزان 10 کیلوگرم در هکتار و 60 کیلوگرم در هکتار فسفر بیشترین میزان عملکرد گل و وزن بوته را به دست می آورد.

کلیدواژه ها

اسید هیومیک، همیشه بهار، فسفر، خصوصیات مرفولوژیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.