تاثیر تیمارهای حرارتی و شیمیایی بر رفع خواب و جوانه زنی بذر گیاه سوخوار سورنجان تحت شرایط کشت درون شیشه ای

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_471
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 753
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی علیرضایی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

حسین آروئی

استادیار و عضو هیئت علمی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

شمسعلی رضازاده

استادیار پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی

محمود شور

استادیار و عضو هیئت علمی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

سورنجان گیاهی دارویی از جنس کلشیکوم و از خانواده کلشیکاسه می باشد که تاکنون وجود نزدیک به 15 گونه آن در ایران گزارش شده است. جزء اصلی ماده موثره این گیاه کلشیسین می باشد که به علت ساختار پیچیده ای که دارد هنوز از منابع طبیعی گیاهی بدست می آید ازدیاد این گیاه توسط کورم خیلی کند بوده و هر کورم مادری فقط یک کورم جدید (بندرت دو کروم) تولید می کند از طرفی بذرها دارای خواب بوده و جوانه زنی کندی دارند و از زمان کشت بذر تا جوانه زنی بیشتر از یک سال طول می کشد. تحقیق حاضر به منظور پیدا کردن روشی موثر به منظور بهبود و تسریع جوانه زنی بذر گیاه سوخوار Bioss Colchicum kotschyi در آزمایشی با 24 تیمار و 4 تکرار انجام شد. بذرها بلافاصله پس از برداشت به دو توده تقسیم شدند و پیش تیمار حرارتی (توده ای بدون پیش تیمار و توده دیگر پیش تیمار گرمایی مرطوب) انجام شد. پس از تیمار حرارتی و به منظور اعمال تیمار شیمیایی هر دو توده بذری با اسید سولفوریک در دو سطح (0 و 50%) تیمار شدند سپس بذرها توسط غلظت های مختلف GA3 ا (0، 250، 500 و 1000ppm) و نیترات پتاسیم (0، 1 و 2%) تیمار و به منظور جوانه زنی در پتری دیش های حاوی آگار 1% کشت شده و در تاریکی قرار داده شدند نتایج نشان داد پیش تیمار گرمای مرطوب همراه با تیمار شیمیایی GA3 باعث کوتاه شدن خواب بذر و افزایش درصد جوانه زنی تا 70 درصد می شود و افزایش درصد جوانه زنی متناسب با افزایش غلظت GA3 بود. در بذرهایی که تیمار حرارتی نشده بودند یا بذرهایی که با اسید سولفوریک و نیترات پتاسیم تیمار شده بودند جوانه زنی مشاهده نشد.

کلیدواژه ها

سورنجان، پیش تیمار حرارتی، جوانه زنی بذر، تیمار شیمیایی، کشت درون شیشه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.