بررسی میزان بیوماس و اسانس در آویشن باغی (Thymus vulgaris) تحت تاثیر پساب فاضلاب شهری

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_469
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 644
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی علی نژاد جهرمی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی

عبدالرحمن محمد خانی

استادیار علوم باغبانی مدیر گروه علوم باغبانی دانشگاه شهرکرد

محمد حسن صالحی

استادیار خاکشناسی و آبیاری دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد

سید حسن طباطبایی

عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد

چکیده

امروزه به دلیل خشکسالی و کمبود آب استفاده از آب های با کیفیت پایین به ویژه فاضلاب شهری که زمانی یک منبع آلودگی تلقی می گردید به عنوان منبعی سرشار از عناصر غذایی جهت آبیاری مورد توجه قرار گرفته است. به منظور بررسی تاثیر پساب فاضلاب شهری شهرکرد بر میزان بیوماس و درصد اسانس در گیاه دارویی آویشن باغی آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد پساب) در 3 تکرار به اجرا درآمد نشاء های بذری آویشن باغی در مرحله 4 برگی به گلدان های حاوی مخلوط خاکی یکسان انتقال یافتند و به مدت 3 ماه توسط نسبت های مختلف پساب، آبیاری شدند. در پایان دوره وزن تر و خشک اندام ها تعیین و میزان اسانس اندام هوایی به روش تقطیر توسط کلونجر اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس وزن تر و خشک قسمت های هوایی ، ریشه و تک گیاه و همچنین درصد اسانس در سطح یک درصد معنی دارد. بیشترین میزان هر شاخص در اثر تیمار 100 درصد پساب و کمترین میزان در تیمار صفر درصد بدست آمد. تجزیه واریانس نسبت های وزنی در گیاه آویشن باغی نشان داد که نسبت وزن تر به خشک اندام هوایی، نسبت وزن تر به خشک ریشه، نسبت وزن تر هوایی به تر ریشه، نسبت وزن خشک هوایی به خشک ریشه و نسبت وزن تر به خشک تک گیاه در سطح یک درصد آماری تفاوت معنی دار وجود داشت. بیشترین وزن خشک قسمت هوایی به خشک ریشه که یکی از معیارهای فتوسنتز است در تیمارهایی به دست آمد که درصد پساب وزن بیشتری داشتند. با توجه حاصل به نتایج حاصل از این تحقیق می توان دریافت که پساب حاصل از تصفیه فاضلاب شهری شهرکرد علاوه بر تامین آب توانسته میزان بیوماس و درصد اسانس گیاه آویشن باغی را افزایش دهد.

کلیدواژه ها

آویشن باغی، آبیاری با پساب، میزان اسانس و بیوماس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.