بهینه سازی کال زایی و باززایی گیاه دارویی سنبل الطیب (Valeriana officinalis)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_203
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 971
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی حسین آبادی

علی اشرف مهرابی

سجاد منصوری

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه ایلام

کرمرضا اسماعیلی

چکیده

به منظور بررسی اثرات ژنوتیپ نوع ریزنمونه و محیط کشت بر کالزایی و باززایی گیاه دارویی سنبل الطیب آزمایشی به صورت فاکتوریل با سه فاکتور در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه دانشگاه ایلام اجرا شد. برای تهیه ریزنمونه جهت تولید کالوس ، بذرها در محیط کشت پایه 1/2MS در شرایط استریل کشت شدند زیر لپه (هیپو کوتیل) ، مریستم و ریشه به طول 0/5-1 سانتی متر ف برگ لپه در ابعاد 0/5-1 سانتی متر به عنوان ریزنمونه از گیاهچه های 35 روزه بذرهای دو توده اصفهان و همدان در این آزمایش استفاده شد و در محیط کشت MS به علاوه تو فوردی در دو سطح (2 و 5 میلی گرم در لیتر) و 0/1 میلی گرم در لیتر کینتین کشت شدند کالوس های بدست آمده را جهت اندام زایی در چهار محیط MS با تنظیم کننده های رشدی 6- بنزیل آمینو پورین در غلظت های 1 و 2 میلی گرم در لیتر و 0/5 و 1 میلی گرم در لیتر نفتالین استیک کشت داده شدند بهترین کالوس دهی از نظر حجم کالوس (بر اساس مقیاس هوکر و نی برز) در ریزنمونه ریشه ای و بهترین محیط نیز دارای تنظیم کننده رشد 2 میلی گرم در لیتر توفوردی به علاوه 0/1 میلی گرم در لیتر کینتین بدست آمد در مرحله باززایی کالوس ها نیز بهترین محیط از نظر بیشترین درصد باززایی دارای ترکیب تنظیم کننده های رشد 2 میلی گرم در لیتر 6-بنزیل آمینو پورین به علاوه 0/5 میلی گرم در لیتر نفتالین استیک بدست آمد.

کلیدواژه ها

سنبل الطیب، کشت بافت، کال زایی، باززایی، سوسپانسیون سلولی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.