اثر محلول پاشی هگزاکونازول بر میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و پراکسیداسیون لیپیدی غشاء بابونه (Matricaria chamomilla L.) در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_188
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 726
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی حجتی

استاد گروه زراعت دانشگاه تربیت مدرس تهران

سید علی محمد مدرس ثانوی

دانشجوی دکتری گروه زراعت دانشگاه تربیت مدرس تهران

آرمان بیرقدار کشکولی

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی دانشگاه تربیت مدرس تهران

چکیده

به منظور بررسی اثر محلول پاشی هگزاکونازول بر میزان فعالیت آنزیم های انتی اکسیدان و پراکسیداسیون لیپیدی غشاء بابونه (Matricaria chamomilla L.) در شرایط تنش خشکی و آبیاری کامل آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. تیمارها شامل غلظت های مختلف هگزاکونازول (0، 15 و 25 میلی گرم بر لیتر) تنش خشکی (آبیاری کامل و آبیاری در زمان 50% ظرفیت زراعی) و زمان محلول پاشی هگزاکونازول (50 و 80 روز پس از کاشت) بودند نتایج نشان داد که تنش خشکی به صورت معنی داری سبب افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و پراکسیداسیون لیپیدی غشاء گردید. کاربرد هگزاکونازول در هر دو زمان مصرف سبب کاهش میزان فعالیت آنزیم کاتالاز در شرایط تنش خشکی گردید اما در شرایط آبیاری کامل فعالیت آنزیم کاتالاز را نسبت به شاهد افزایش داد. فعالیت آنزیم های سوپر اکسید دیسموتاز و پراکسیداز نیز با افزایش غلظت هگزاکونازول ابتدا افزایش و سپس کاهش یافتند تنش خشکی سبب افزایش پراکسیداسیون لیپیدی غشاء و در نتیجه تجمع مالون دی آلدهید گردید همچنین کاربرد هگزا کونازول در شرایط آبیاری کامل منجر به افزایش پراکسیداسیون لیپیدی غشاء در هر دو زمان مصرف گردید اما در شرایط وجود تنش خشکی مصرف 25 میلی گرم بر لیتر هگزاکونازول در مقایسه با عدم مصرف آن سبب کاهش پراکسیداسیون لیپیدی غشاء شد. بر طبق نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که کاربرد هگزاکونازول در شرایط تنش خشکی می تواند با کاهش پراکسیداسیون لیپیدی غشاء و همچنین بهبود سیستم آنتی اکسیدانی گیاه را از صدمات ناشی از تنش خشکی حفظ نماید.

کلیدواژه ها

بابونه، هگزاکونازول، تنش خشکی، آنزیم های آنتی اکسیدان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.