بررسی پاراکلینیکی عصاره اتانولی (Achillea millefolium) بومادران بر الکتروکاردیوگرام ، آنزیم های قلبی و الکترولیت های سرم گوسفند

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 901
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا راه چمنی

دانش آموخته دکترای تخصصی بیماری های داخلی دام های بزرگ

محمدرضا مخبر دزفولی

استاد بیماری های داخلی دامهای بزرگ، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران

عباس حاجی آخوندی

سبزوار ، بخش خصوصی دامپزشکی

افشین رئوفی

سبزوار ، بخش خصوصی دامپزشکی

چکیده

بومادران (Achillea millefolium) قرن ها به عنوان گیاه دارویی مورد استفاده بوده است بومادران در طب سنتی در موارد ضعف قلب، افزایش فشار خون و ترومبوز عروق مغزی و کرونر تجویز می شود با توجه به عدم وجود گزارش علمی درباره اثرات قلبی تزریق عصاره این گیاه این مطالعه برای بررسی تغییرات برخی پارامترهای قلبی و بیوشیمیایی سرم متعاقب تزریق داخل وریدی عصاره اتانولی بومادران انجام شد. 12 راس گوسفند به ظاهر سالم انتخاب و به طور تصادفی به 2 گروه تیمار و شاهد تقسیم شدند در گروه تیمار عصاره بومادران با دز 20mg/kg و در گروه شاهد سالین نرمال داخل وریدی تزریق شده و در زمان های 0، 5، 15، 30، 45، 60، 90 و 120 دقیقه الکتروکاردیوگرام اشتقاق Base-apex و در ساعات 0، 2، 6، 24، 48 و 72 بعد از تزریق نمونه خون وریدی گرفته شد و غلظت سرمی آنزیم های ASTV،cTnT و CK-MB و سدیم ، پتاسیم، کلر، کلسیم، منیزیم، و فسفر اندازه گیری شد. عصاره توتال بومادران باعث افزایش معنی دار ارتفاع موج P در زمان های 5، و 90 دقیقه و ارتفاع موج 120S دقیقه بعد از تزریق و کاهش معنی دار طول موج T در 15 دقیقه بعد از تزریق شد. سایر پارامترهای مورد مطالعه تفاوت معنی داری نداشتند تجویز عصاره بومادران با دز 20mg/kg موجب افزایش قدرت انقباض قلب در 2 ساعت بعد از تزریق می شود مطالعات بیشتر برای شناسایی ، جداسازی، و تعیین مکانیسم اثر ماده موثره و در نهایت تهیه یک داروی گیاهی اینوتروپ مثبت ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

گوسفند، عصاره بومادران، الکتروکاردیوگرام، الکترولیت، آنزیم های قلبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.