تاثیر خانواده در پیشگیری از گرایش دانش اموزان به مصرف مواد (مطالعه دانش آموزان دختر مقاطع راهنمایی و دبیرستان های شهر تهران)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی علوم تربیتی و روان شناسی
  • کد COI اختصاصی: ASMJ01_0361
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 619
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلمان قادری

کارشناس اورژانس اجتماعی بهزیستی شهید نواب صفوی تهران

مونا رباطی

مددکار اجتماعی شیرخوارگاه شبیر تهران

چکیده

در سال های اخیر میانگین سن شروع مصرف مواد مخدر در کشور کاهش و مصرف مواد در بین زنان افزایش یافته است در این رابطه خانواده به عنوان یکی از مهمترین نهادهای اجتماعی نقش مهمی در پیشگیری از شروع مصرف مواد دارد این پژوهش به ارائه مدلی مبتنی بر خانواده در زمینه پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر در بین دانش آموزان دختر در مقاطع راهنمایی و دبیرستان شهر تهران پرداخته است چهار چوب این تحقیق از تلفیق نظریات نظم اجتماعی پارسونز، دیدگاه کنترل اجتماعی نای و هیرشی و نظریه یادگیری اجتماعی ساترلند تشکیل شده است. روش این پژوهش پیمایش با استفاده از تکنیک پرسشنامه و مصاحبه با دانش آموزان بوده است. جامعه آماری این تحقیق 1200 نفر از دانش آموزان دختر مقاطع راهنمایی و دبیرستان شهر تهران به صورت تصادفی از بین 4 منطقه با استفاده از نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و استفاده از تکنیک پرسشنامه بوده است. نتایج این تحقیق نشان داد که متغیرهای نظارت خانوادگیف تعهدات اموزشی، اعتقادات دینی در خانواده، اختلافات خانوادگی، تمهید امکانات از طرف خانواده، حضور افراد مصرف کننده در خانواده، از هم گسیختگی خانواده و پایگاه اقتصادی و اجتماعی پایین و بالا رفتن سن دانش اموز با گرایش به اعتیاد در بین آنها رابطه دارد. تحلیل رگرسیون برای پیش بینی گرایش به اعتیاد در بین دانش اموزان دختر در دو مقطع راهنمایی و متوسطه نشان داد که ضریب همبستگی چند گانه برای متغیرهای اختلافات خانوادگی ، نظارت ، تعهد آموزشی، سن والدین و بعد خانوار به میزان 56 درصد با گرایش به اعتیاد به مواد مخدر در دانش اموزان دختر همبستگی دارند و ضریب تعیین تعدیل شده آن برابر با 0.32 می باشد به این ترتیب متغیرهای مذکور به میزان 0.032 واریانس اعتیاد به مواد مخدر دانش اموزان دختر را تبیین می کند.

کلیدواژه ها

خانواده، دانش اموز ، گرایش به اعتیاد، نظارت خانوادگی ، پیشگیری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.