بررسی میزان آلودگی بیماری انگلی ایک در ماهیان گلد فیش و اسکار ناشی از عوامل زیست محیطی در فروشگاههای ماهیان زینتی ساری

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 802

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

BSCONF01_570

تاریخ نمایه سازی: 15 بهمن 1393

چکیده مقاله:

با توجه به اهمیت ماهیان زینتی باید نگاه ویژه ای به پرورش مطلوب گونه های مختلف آنها داشت و بدون شک کنترل و پیشگیری از بیماریهای مختلف ماهیان آکواریومی در این بین نقش مهمی داشته و بیماری انگلی ایک یا لکه سفید بعنوان یکی از این مخاطرات بشمار می آید. ایکتیوفتیریوزیس یکی از بیماریهای شایع در ماهیان پرورشی، وحشی و آکواریومی بوده و عامل آن تک یاخته مژه داری نسبتا درشت به نام ایکتیوفتیریوس مولتی فیلیس (Icthyophthiriosis multifilis) می باشد. اندازه انگل بالغ (ترفونت) حدود 1-0.5 میلیمتر و به راحتی با بزرگنمایی کم میکروسکوپ قابل مشاهده است. بنابراین تشخیص بیماری ساده بوده و با تهیه یک گسترش مربوط از پوست و آبشش براحتی امکان پذیر می باشد. در این بررسی میزان آلودگی این بیماری درفروشگا ههای ماهیان زینتی شهرستان ساری در ماهیان گلد فیش و اسکار در مدتیکسال مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه برداری از آکواریوم های مراکز فروش ماهیان زینتی با توجه به جمعیت ماهیان (گلد فیش و اسکار) هر فروشگاه انجام شده و بطور کلی 200 نمونه بررسی گردید. روش کار بدین ترتیب بود که ابتدا با مراجعه به مراکز فروش ماهیان زینتی، نمونه ها جمع آوری و بصورت زنده در ظروف مخصوص در اسرع وقت به آزمایشگاه انگل شناسی دانشکده دامپزشکی انتقال داده شد.در آزمایشگاه پس از بیهوشی ماهیان وانجام زیست سنجیهای لازم از قبیل تعیین وزن، طول وسایر مشخصات، در فرم های مربوطه ثبت گردید. در ادامه از سطح پوست و آبشش ها لام مرطوب تهیه و زیر میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. از 200 نمونه ماهی بررسی شده( 100 نمونه مربوط به ماهی اسکار و 100 نمونه مربوط به ماهی گلد فیش )درمجموع 49 نمونه به انگل ایکتیوفتریوس مولتی فیلئیس آلوده بودند و نیز ماهی گلد فیش با میزان الودگی ( 33 %) ماهی اسکار با آلودگی ( 16 %) ثبت گردید. برای پیشگیری و کنترل عوامل انگلی و عفونتهای حاصل از آنها باید ضمن اطلاع از زیست شناسی انگلها ، به رابطه بین میزبان ، انگل و محیط توجه خاصی را معطوف داشت. در مورد انگل های تک میزبانه مانند ایکتیوفتیریوس مولتی فیلیس عوامل استرس زای محیطی، کمبودهای تغذیه ای و ضعف ایمنی در بروز بیماری های انگلی ناشی از آنها نقش مهمی دارند. با توجه به اطلاعات بدست آمده از این بررسی لزوم بهبود کنترل مدیریتی بهداشتی و اصلاح شرایط محیطی توسط پرورش دهندگان و مراکز فروش ماهیان زینتی اجتناب ناپذیر است.

نویسندگان

حسن محمدی

کارشناسی ارشد شیلات(تکثیر و پرورش شیلات)

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :