قنات، نقش و پراکنش آن در آبادانی استان کهگیلویه و بویراحمد
محل انتشار: کنفرانس بین المللی قنات
سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,899
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
ICQ01_010
تاریخ نمایه سازی: 22 خرداد 1386
چکیده مقاله:
استان کهگیلویه و بویراحمد آب وسعتی معادل یک درصد وسعت ایران در جنوب غربی کشور واقع گردیده است. از نظر آب و هوایی با توجه به شرایط توپوگرافی دارای دو نوع آب و هوا می ابشد ک ه دو شهرستان گچساران و دهدشت دارا آب و هوای خشک و شهرستان بویراحمد به مرکزیت یاسوج دارای آب وهوای سرد و مرطوب میباشد.
قناتهای حفر شده غالبا دارای قدمتی چند هزار ساله می باشند که بر اساس گفته مردم کهنسال منطقه و طبق گویش محلی به زمان «گبر» یا زمان پادشاهی جمشید بر می گردد. روشهای احیاء و نگهداری قنوات در زمانهای گذشته بر اساس نظر بزرگ منطقه که خان یا کدخدا یا ریش سفید بود انجام می گرفت و دارای نظم و نسقی خاص بوده است. تعداد قناتها در استان یکصد و چهارده حلقه می باشد ک ه از این تعداد 65 حلقه آن دایر و قابل بهره برداری است و 49 حلقه آن بایر یم باشد یعنی در حقیقت از حیز انتفاع ساقط گردیده است.
نویسندگان
اردشیر شفیعی
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام یاسوج
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :