تثیین سیاست کیفری ایران در حفظ تأسیسات و استفاده تهینه از آب

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی ارزیابی مدیریت وآمایش محیط زیستی در ایران
  • کد COI اختصاصی: ASSESSMENT01_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1504
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفتح خالقی

استادیار گروه حقوق جزا و جرم شناسی- دانشکده حقوق- دانشگاه قم

احسان حیدری

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه قم

چکیده

نقش اساسی آب در بقا و استمرار حیات انواع مختلف جانداران سبب شده تا حفاظت و صیانت از منابع آبی، تأسیسات ذخیره سازی، انتقال و بهره برداری از آن به کمک قانون، مدیریت شود. مقنن یا وضع مقررات ویژه تلاش داشته تا سیاست جامعی را در حوزه های متعدد مربوط به آب از جمله تأسیسات و ا ستفاده بهینه تدوین کند تا از این طریق مدیریت قانونی ناظر بر آب را محقق سازد. نقض مقررات مربوط به این ماده حیاتی متناسب با ماهیت رفتار ارتکابی، انواع مختلفی از مسئولیت های مدنی، اداری یا کیفری را ایجاد می نماید. سیاست کیفری (استفاده از ضمانت اجراهای جزایی) یکی از مهمترین و مؤثرترین سیاست های مقنن بوده که آخرین راهکار نیز به حساب می آید. در خصوص جرایمی که تأسیسات آبی و تجهیزات منصوب در آن را تهدید و استفاده غیرقانونی از آب را ممکن سازد؛ سیاست تقنینی جمهوری اسلامی ایران به نحو جامع سازماندهی شده به گونه ای که د ر صورت اجرای صحیح این مقررات، حفاظت لازم از تأسیسات صورت می گیرد و سوء ا ستفاده کنندگان با پاسخ های کیفری روبرو خواهند شد. در صورت اجرای نادرست این مقررات نقش بازدارندگی آنها منتفی می شود. در این مقاله با بکارگیری شیوه مطالعه اسنادی و با کمک منابع کتابخانه ای و متون قانونی، تلاش شده تا سیاست کیفری ایران در حوزه استفاده و بهره برداری مناسب از آب، به طور جامع و با بررسی قوانین متعدد کیفری نظیر قانون مجازات اسلامی، قانون توزیع عادلانه آب و قانون جرایم رایانه ای تبیین گردد. مواد قانونی، اصطلاحات، تعابیر و مضامین با استفاده از اصول حقوقی و شیوه تفسیر منطقی تشریح گردند. ارکان و عناصر تشکیل د هنده انواع مختلف جرائم علیه منابع و تأسیسات آبی و مسئولیت کیفری ناشی از ارتکاب آنها، مورد بررسی قرار گیرند.

کلیدواژه ها

سیاست کیفری، جرم، آب، منابع، تأسیسات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.