آشنایی با آرای ژان فرانسوا بودریار

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم تربیتی و روانشناسی، مطالعات اجتماعی و فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: EPSCONF01_631
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3937
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه دلفان

کارشناس ارشد مطالعات فرهنگی

خیرالنسا رشنو

کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی

حسن اسماعیل زاده

دانشجوی دکتری جامعه شناسی

طاهره همت

کارشناس ارشد مطالعات فرهنگی

چکیده

ژان فرانسوا بودریار یکی از برجسته ترین نظریه پردازان پسامدرنیسم است. میتوان گفت در ایران کمتر از هر نظریه پرداز دیگری در این حوزه شناخته شده است. نظریات بدیع و انتقادهای تند بودریار از ساختار فرهنگی جوامع پساصنعتی، او را به یکی از رک گوترین منتقدان پسامدرنیته تبدیل کرده است. وی ثابت کرده است که چهره ای تأثیرگذار بر نظریه پردازان و هنرمندان پست مدرن بوده است. شاه واژه ی اندیشه ی بودریا، «واقعیت» است، که شاید دیرینه ترین مفهوم در فلسفه ی غرب باشد. تبیین جدیدی که بودریار از پیچیدگیهای واقعیت در زمانهی ما به دست میدهد، هم بسط مارکسیسم است و هم تلفیق آن با نوعی نشانه شناسی پساساختارگرا. به رغم اینکه تألیفات این متفکر بزرگ به بیست جلد میرسد، متأسفانه تاکنون فقط برخی از آثار اصلی او به زبان فارسی ترجمه شده و این نظریه پرداز برجسته هنوز آنچنان که باید در کشور ما معرفی نشده است. به طور کلی آرا و اندیشه های بودریار متأثر از کارل مارکس، سوسور، فریدریش نیچه، لویی آلتوسر، ژرژ باتای، رولان بارت، مارسل موس و هانری لوفور بوده است. در این مقاله شرحی از نظریه هایی او که راجع به کارکرد رسانه ها در جامعه ی معاصر پرورانده است به دست داده میشود هرچند از وی به عنوان یک متفکر پستمدرن یاد میشود، اما خود بودریار واژه پستمدرن را قبول ندارد و آن را غیرقابل تعریف میداند.

کلیدواژه ها

جامعه مصرفی، شبیه سازی، فراواقعی، وانموده، نشانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.