ارتباط متقابل سواد اطلاعاتی و تفکر انتقادی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم تربیتی و روانشناسی، مطالعات اجتماعی و فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: EPSCONF01_509
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2068
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرانگیز علی نژاد

استادیار دانشگاه شهید باهنر

چکیده

هدف این پژوهش، بررسی نظرات متخصصان حوزه کتابداری و علوم تربیتی در مورد ارتباط سواداطلاعاتی و تفکر انتقادی و همچنین بررسی اهمیت کاربرد مهارتهای تفکر انتقادی و سواد اطلاعاتی در عصر حاضر است. در این مقاله سعی شده، ضمن ارائه تعاریف و دیدگاههای مختلف صاحبنظران در مورد هر یک از دو موضوع، ارتباط آنها بایکدیگر و میزان همپوشانی این دو، با روش اسنادی تحلیلی مورد بحث و بررسی قرار گیرد. سوالهای این پژوهش عبارتند از: اهمیت کاربرد مهارتهای تفکر انتقادی و سواد اطلاعاتی در عصر کنونی به چه میزان است؟ آیا سواداطلاعاتی لازمه تفکر انتقادی است یا تفکر انتقادی لازمه سواد اطلاعاتی؟ با توجه به تحلیل اطلاعات مشاهده شد که در این زمینه سه دیدگاه وجود دارد، دیدگاه اول( سواد اطلاعاتی را لازمه تفکر انتقادی می دانند، دیدگاه دوم( تفکر انتقادی را لازمه سواد اطلاعاتی و دیدگاه سوم) این دو رالازم و ملزوم یکدیگر می دانند. متفکر انتقادی برای تشخیص مسأله و یا شناسایی مباحث و موضوعات اصلی، (مهارت اول سواد اطلاعاتی) جمع آوری و منظم کردن اطلاعات جامع (مهارت دوم سواد اطلاعاتی) ارزیابی شواهد، نظرات و عقاید (مهارت سوم سواد اطلاعاتی) ساخت مجدد الگوهای ذهنی، استنباط (مهارت چهارم سواد اطلاعاتی) نیاز به مهارتهای سواد انتقادی دارد. پس تفکر انتقادی بدون داشتن سواد اطلاعاتی میسر نیست و همچنین فرد نمی تواند بدون داشتن تفکری انتقادی با سواد اطلاعاتی باشد در نتیجه هر دو لازم و ملزوم یکدیگرند و چنانچه در آموزش به این دو موضوع در ارتباط باهم توجه شود باعث افزایش اثربخشی و کارایی فرایند آموزشی خواهد شد.اطلاعاتی دارد و باسواد اطلاعاتی برای ارزیابی منابع و پردازش اطلاعات و تلفیق آنها با دانش خود نیاز به مهارتهای تفکر

کلیدواژه ها

سواد اطلاعاتی، تفکر انتقادی، عصر اطلاعات، ارتباط متقابل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.