توسعه مدل تصادفی شبکه درزه ها با در نظر گرفتن ویژگی آماری اندازه درزه

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس مکانیک سنگ ایران
  • کد COI اختصاصی: IRMC05_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1071
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی نوروزی

دانشجوی دکتری دانشکده مهندسی معدن نفت و ژئوفیزیک دانشگاه شاهرود

سید محمد اسماعیل جلالی

دانشیار دانشکده مهندسی معدن نفت و ژئوفیزیک دانشگاه شاهرود

رضا کاکایی

استاد دانشکده مهندسی معدن نفت و ژئوفیزیک دانشگاه شاهرود

چکیده

در بسیاری از شیوه های مدل سازی توده سنگ فرض گسترش درزه ها تا بی نهایت معمولا در نظر گرفته می شود این ویژگی ای است که با شرایط واقعی و طبیعی توده سنگ تطابق ندارد زیرا ناپیوستگی هایی با گسترش بی نهایت واقعا در طبیعت مشاهده نمی شود. از طرف دیگر از آنجا که توده سنگ از مواد ناهمگن و ناهمسانگرد تشکیل شده است ویژگی های هندسی درزه ها در دو نقطه مختلف ممکن است مقادیر متفاوتی را نشان دهند لذا ضروری است ویژگی های مورد نظر با ماهیت تصادفی تعریف شوند. از بهترین روش های دارای توانایی شبیه سازی ماهیت تصادفی ویژگی های هندسی درزه ها، مدل سازی تصادفی سه بعدی شبکه درزه ها است مدل تصادفی شبکه درزه توسعه داده شده توسط ونزیانو جزء مدل های پایه ارائه شده در این زمینه است که در آن ویژگی هایی از درزه شامل احتمال رخداد جهت و فاصله داری به طور آماری مدل شده اند در این مقاله با توجه به تاثیر بالای ویژگی پایایی درزه بر مقاومت توده سنگ به توسعه مدل تصادفی شبکه درزه با در نظر گرفتن ویژگی آماری اندازه درزه بر اساس مدل ونزیانو پرداخته شده است. درزه های تولید شده در مدل ونزیانو با کاربرد روشی جدید بر توزیع چگالی احتمال مورد نظر پایایی درزه منطبق می شوند به طور معمول برای توزیع پایایی سه تابع نمایی منفی لاگ نرمال و گاما در نظر گرفته می شود در عمل فرض می شود اندازه های سه بعدی درزه ها دارای ویژگی های آماری مشابه با نتایج بدست آمده از پیمایش های دو بعدی هستند. در روش جدید در هر فاصله اندازه ای، پلی گون های تولید شده در مدل ونزیانو با احتمال Pf به عنوان درزه انتخاب می شوند مقدار احتمال Pf توسط تابع چگالی احتمال مورد نظر تعریف می شود برنامه ای کامپیوتری به زبان ++C به منظور تولید شبکه های درزه تصادفی در سه بعد تهیه و ارائه شده که قادر به در نظر گرفتن توابع چگالی احتمال مختلف اندازه درزه به روش جدید ارائه شده در این مقاله است.

کلیدواژه ها

مدل تصادفی، اندازه درزه، تابع چگالی احتمال، برنامه کامپیوتری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.